Hlavní obsah

Podvyživené dogy se tísnily v mobilním domku na jihu Čech, veterináři psy chovatelce vzali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldřiš

Veterináři museli ve čtvrtek odebrat 21 argentinských dog ženě z Jindřichohradecka, která zvířata chovala v mobilním domku a přilehlém výběhu. Psi měli podle veterináře málo místa a ohrožovali místní obyvatele, navíc byli zbědovaní kvůli mizerné životosprávě.

Foto: Státní veterinární správa

Podle veterinářů byla část psů ve špatném výživném stavu či měla zdravotní problémy

Článek

Právo v pátek o případu informoval mluvčí Státní veterinární Správy (SVS) Petr Vorlíček. Chovatelka měla zvířata v Oldřiši, který je částí Blažejova na Jindřichohradecku. Na odebrání psů se podíleli i policisté a zástupci několika útulků a záchranných stanic, kam byli psi převezeni.

Zubožená fenka měla tlamu ovázanou lepicí páskou, policie obvinila 22letou majitelku

Krimi

Kontrola odhalila hned několik podezření z porušení zákona proti týrání zvířat, jednalo se o omezování napájení a pohybu, rovněž pro samotný chov tam nebyly patřičné podmínky.

„Chov jednoho dospělého psa, tří fen a 17 štěňat probíhal v mobilním domku o rozměrech přibližně 9 x 4 metry a okolním výběhu,“ upozornil Vorlíček.

Foto: Státní veterinární správa

Chovatelka měla dogy v mobilním domku a v přilehlém výběhu

Zdůraznil, že část psů byla ve špatném výživném stavu či měla zdravotní problémy.

„Některá zvířata vykazovala na těle čerstvá i starší zranění svědčící o tom, že v omezeném prostoru dochází k jejich vzájemnému napadání. V mobilním domě ležely neodklizené výkaly, ve výběhu okolo něj se nacházely nebezpečné předměty, o něž se mohla zvířata poranit,“ konstatoval mluvčí veterinářů.

Policie stíhá medika, který měl v Plzni provádět lékařské pokusy na psovi

Krimi

Mluvčí policie Milan Bajcura uvedl, že jeho kolegové byli na místě pouze kvůli asistenci. Případ kriminalisté dál neprověřují, podle mluvčího se totiž na místě potvrdil pouze prohřešek v rovině přestupku, což je téma pro samosprávu.

Podnět k případu dal veterinářům v polovině června jeden z místních obyvatel s tím, že psi napadají kolemjdoucí. Veterináři se vydali na místo a po zjištění situace okamžitě jednali a psy odebrali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám