Hlavní obsah

Mladík si bral kočky z útulků, pak je našli utýrané

– Jablonec nad Nisou
Právo, Michael Polák

Otřesným případem týrání zvířat se zabývají policisté v Jablonci nad Nisou. Vyšetřují šestadvacetiletého muže, který je podezřelý, že trýznivým způsobem zamordoval možná až čtrnáct koček. Zvířata měl získávat z různých míst po celé republice, z depozit spolků, které se věnují záchraně zvířat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Policie se případu věnuje od nedělního večera. Mladík na sebe upozornil, když přestal komunikovat s útulkem, z něhož mu minulý týden v pátek přivezli dvě kočky.

Lidé z Ligy na ochranu zvířat ČR, kteří se do případu vložili, pak na dně popelnic patřících k činžovnímu domu, v němž mladík žije, nalezli dvě mrtvá těla evidentně týraných koček. Jedna měla poranění na hlavě, druhá přeraženou čelist.

Další dvě mrtvé kočky pak objevili už policisté přímo v mladíkově bytě poté, co je na případ upozornila Dagmar Kubištová, předsedkyně Ligy na ochranu zvířat a vedoucí útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou na Jablonecku.

Zvířata řvala hlady. Chovatelka z Trutnovska neměla na krmení, hrozí jí až pět let

Krimi

„Jedna mrtvá kočka ležela v rohu místnosti, druhou už měl zabalenou v baťohu, který držel v ruce,“ popsala Právu Kubištová, která ve věci podala trestní oznámení a je v kontaktu s útulky, odkud mladíkovi kočky dovezli.

Nezvěstné kočky

„Kromě čtyř nalezených mrtvých koček víme o dalších deseti, které měl převzít a které jsou v tuto chvíli nezvěstné,“ upřesnila Kubištová.

Policie začala případ vyšetřovat jako podezření na týrání zvířat, mladíkovi hrozí až pět let vězení, obvinění ale dosud nepadlo. „Nikoho jsme nezadrželi ani neobvinili. Případ si ale s ohledem na jeho složitost převzali kriminalisté, takže dalším krokem už případně nebude jen podezření, ale přímo sdělení obvinění,“ řekla Právu policejní mluvčí Dagmar Sochorová s tím, že ve věci byly nařízeny i znalecké posudky.

Policisté zřejmě čekají také na výsledky pitvy mrtvých kočičích těl.

Senátoři chtějí přísnější tresty za týrání zvířat, vrátili poslancům novelu

Domácí

Podle informací Práva se muž začal o kočky zajímat poprvé loni na podzim a jeho touha je získávat v posledních týdnech enormně sílila. Z komunikace, kterou s kočičími útulky vedl, podle Dagmar Kubištové vyplývá, že byl zoufalý a místy až agresivní, když se předání kočky zadrhlo a odložilo třeba jen o den.

Když jsme byli s policisty v jeho bytě, tak byl strašně chladnokrevný. Neprojevil vůbec žádné emoce
Dagmar Kubištová

Sousedi v jabloneckém činžáku popsali muže jako tichého a nekonfliktního člověka. Podle Kubištové tak opravdu vystupoval. S lidmi ze zvířecích útulků, kteří mu vozili kočky, prý komunikoval velmi hezky, posílal jim fotky, kde kočky budou bydlet, chlubil se, jak pro ně čerstvě vymaloval. Sliboval, že u něj se budou mít kočky jako v ráji a že nechápe sadisty, kteří kočkám ubližují.

„Působí slušným a solidním dojmem. Jak jsem ho viděla a četla jeho konverzace, tak se vůbec nedivím, že mu z depozit kočky předávali, já bych mu ji také svěřila kdykoliv,“ přiznává Dagmar Kubištová. „Na druhou stranu, když jsme byli s policisty v jeho bytě, tak byl strašně chladnokrevný. Neprojevil vůbec žádné emoce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám