Hlavní obsah

Klienti H-Systemu za areál v Rabyni peníze nedostanou

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát si díky zabavenému někdejšímu majetku odsouzeného zakladatele vytunelovaného H-Systemu Petra Smetky může přijít k milionům. Bývalí klienti společnosti však žádné odškodné z prodeje rekreačního areálu v Rabyni u slapské přehrady nedostanou. Právo získalo rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, podle kterého na peníze nemají nárok.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Areál v Rabyni u slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi.

Článek

Advokátka Hana Marvanová, která zastupuje část klientů, proti rozhodnutí podala rozklad. A v případě neúspěchu zvažuje správní žalobu.

Rekreační areál za účelem odškodnění klientů H-Systemu zajistila v roce 2000 policie. Exekutor Daniel Týč ho i přesto o pět let později prodal za 29 milionů v podezřelé dražbě podnikateli Luďku Fabingerovi. Ten byl v této souvislosti stejně jako Týč stíhaný, pro promlčení ale bylo řízení zastaveno. Fabinger areál vlastnil až do začátku loňského roku, kdy na základě rozhodnutí soudů definitivně propadl státu.

Správce dělí domy v Horoměřicích na byty, tvrdí bytové družstvo z klientů H-Systemu

Domácí

Právo má k dispozici rozhodnutí ministerstva spravedlnosti z 20. prosince, v němž resort konstatoval, že poškození klienti H-Systemu nemají nárok na odškodné, které by šlo zaplatit z prodeje lukrativního areálu. Kamenem úrazu je to, že majetek propadl státu v souvislosti s Fabingerovým trestním řízením, nikoliv s tím Smetkovým, kde klienti figurují jako poškození.

„Žadatelům svědčí nárok na náhradu škody, uložený v jiné trestní věci, jiné osobě (Ing. Smetkovi), přičemž v trestním řízení, v němž byla uložena sankce, o jejíž výnos nyní žádají, nebyl Smetka trestně stíhán,“ stojí v rozhodnutí, na které se čekalo měsíce.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Ministerstvo tedy dle slov svého mluvčího Vladimíra Řepky nemá možnost klienty odškodnit. „Soud skupinu věřitelů v trestním řízení proti panu Fabingerovi nepřipustil jako poškozené, tudíž ministerstvo spravedlnosti nemá žádný právní titul, jak by je mohlo z prodeje Rabyně odškodnit,“ řekl Právu Řepka. S tím ale nesouhlasí advokátka části klientů H-Systemu Hana Marvanová, která proti verdiktu ministerstva podala začátkem ledna rozklad.

„Toto rozhodnutí ministerstva je naprosto absurdní, tedy že majetek pachatele, který měl vždy sloužit pro odškodnění obětí, by si snad měl nechat stát a takhle se obohatit. Zároveň když stát zavinil, že se majetek zašantročil nelegální dražbou. O to je to absurdnější,“ uvedla Marvanová s tím, že pokud ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nezjedná nápravu, podá k soudu správní žalobu.

Připomněla také, že čelní představitelé státu v minulosti hovořili o tom, že by se kauza H-Systemu, která trvá dvacet let, měla konečně spravedlivě vyřešit. „Když mohou konat, tak nic,“ dodala.

První klienti H-Systemu by chtěli koupit „své” domy

Domácí

V dokumentu advokátka dále argumentuje například tím, že majetek měl sloužit původně k odškodnění klientů a k Fabingerovi se dostal vinou exekutora, který jednal protiprávně.

„Majetek byl sice zabrán Luďku Fabingerovi, který byl v dané době jeho vlastníkem, ovšem v návaznosti na bohužel promlčené činy jinak trestné činnosti Smetky a Týče, kterými došlo k poškození věřitelů,“ napsala do rozkladu Marvanová.

Peníze poputují do státního rozpočtu

Areál v Rabyni pro stát nyní spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který jej bude případně také zpeněžovat. Musí však vyčkat do rozhodnutí Nejvyššího soudu, který má rozhodnout o dovolání Fabingera.

Byty H-Systemu nabídnou uživatelům

Domácí

„Na majetek se nevztahuje režim zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí, ale režim zákona o majetku státu. Pokud by Nejvyšší soud potvrdil vlastnictví ČR, majetek by byl v případě nezájmu státních institucí transparentně prodán ve výběrovém řízení nebo dražbě a výnos by putoval do státního rozpočtu,“ napsal v úterý Právu mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám