Hlavní obsah

Každý může v horách zakopnout. Svědkyně popisovala smrt mladé Češky na ferratě v Alpách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako tragédii, kterou nelze předvídat, popisovala ve čtvrtek u Okresního soudu v Českých Budějovicích smrt 25leté Radky na ferratě Drachenwand v roce 2020 bývalá přítelkyně obžalovaného Dalibora Urbana Kateřina Gergelová. Urban společně s Janem Linhartem může podle obžaloby za smrt dvou dívek při dvou různých výpravách do rakouských Alp.

Dalibor Urban mezi obhájci u českobudějovického okresního souduVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Při organizovaní výletů na ferraty (cesty obtížným horským terénem vybavené pomůckami pro výstup, například ocelovými lany – pozn. red.) neměli podle žalobce potřebné oprávnění. Radka, která šla na ferratu vůbec poprvé, se zřítila při zpáteční cestě. „Nemohli jsme to předvídat, každý může v horách zakopnout, já nebo Dalibor, kdokoliv,“ uvedla Gergelová, která na osudné výpravě Urbanovi pomáhala.

S Radkou prý šla celý první těžký úsek. „V prvním úseku problémy neměla, akorát byla pomalejší. Pak už šla s Daliborem, protože se mi zdálo, že bude potřebovat pomoc,“ uvedla Gergelová. Podle ní měli všichni účastníci možnost vrátit se právě po této první těžší části. „Dalibor řekl všem, že pokud bude mít někdo problémy už na prvním těžším úseku, může se vrátit, nikdo ale této možnosti nevyužil,“ konstatovala Gergelová.

Na vrcholu prý byla minimálně dvacetiminutová přestávka a Gergelová prý mluvila s Radkou i na zpáteční cestě před pádem. „Ptala jsem se, jestli chce jít se mnou, a ona říkala, že ne. Přišla mi spíš zamyšlená než extrémně vyčerpaná,“ je přesvědčená svědkyně. Samotný pád pak vnímala jako nešťastnou tragédii. Radka prý šla ve skupině za ní. „Někdo zakřičel Dalibore. Dalibor se rozběhnul tím směrem dolů. Já sama jsem ten pád neviděla. Někdo tam přišel, že Radka spadla. Volala jsem horskou službu, pak jsem se rozběhla také do té rokliny a byla jsem tam u Radky taky,“ popisovala Gergelová.

Do kopce jsem ji tlačil. Svědek popsal, co předcházelo smrtelnému pádu dívky z ferraty

Krimi

S ní prý seběhla dolů do rokliny ještě jedna účastnice výpravy, která je zdravotní sestrou. „Vůbec nechápu, jak jsem se tam dokázala dostat. Radka ležela v takový tůňce a Dalibor už jí poskytoval pomoc,“ podotkla svědkyně. První horští záchranáři byli na místě za dvacet minut a za dalších dvacet minut dopravil vrtulník na místo lékaře. „Celou dobu jí Dalibor masíroval srdce. Když si Radku pak záchranáři přebrali, já jsem tam ještě byla. Dalibor se pak zhroutil psychicky i fyzicky,“ uvedla.

Gergelová se s Urbanem rozešla asi před rokem a půl, předtím mu na ferratách pomáhala. Není horskou průvodkyní, ale zmiňovala, že je sportovkyně a ferraty jí nedělají problém.

Gergelová upozorňovala, že Radce pomáhal na ferratě především její tehdejší přítel Urban, svědek Martin Kňáva však při minulém soudním jednání upozorňoval, že dívce, která byla podle něho hodně vyčerpaná, musel v řadě případů asistovat právě on a několikrát ji prý do kopce musel tlačit.

Urban se už během předchozích líčení přiznal k první části obžaloby, podle které v roce 2019 jako horský průvodce poslal na ferratu Wildfrauensteig právě Linharta, jenž neměl patřičná oprávnění. Při výstupu, který vedl Linhart, byla bouřka a 24letá žena se zřítila ze skály a na místě zemřela.

Urbanovi hrozí za usmrcení z nedbalosti šest let vězení a Linhartovi poloviční trest. Soudní líčení bude pokračovat dalšími výpověďmi svědků 14. května.

Na ferratu za bouřky či v teniskách. Samozvaní průvodci stojí před soudem kvůli smrti Češek v Alpách

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám