Hlavní obsah

Do kopce jsem ji tlačil. Svědek popsal, co předcházelo smrtelnému pádu dívky z ferraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Pětadvacetiletá Radka, která se zřítila při sestupu z ferraty Drachenwand v rakouských Alpách v roce 2020, měla velké kondiční problémy už při cestě k vrcholu. Přesto jí zřejmě nepomáhal tolik organizátor výpravy jako úplný začátečník Martin Kňáva.

Dalibor Urban (na snímku vpravo) se svým obhájcem u Okresního soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Vyplynulo to z jeho úterní svědecké výpovědi u Okresního soudu v Českých Budějovicích, kde pokračovalo líčení s Daliborem Urbanem a Janem Linhartem. Podle obžaloby mohou za smrt dvou dívek při dvou různých výpravách do rakouských Alp. Před rakouskými policisty navíc nepřiznali, že jsou organizátory výpravy, a neměli mezinárodní průvodcovské oprávnění.

Soud se v úterý zabýval druhou výpravou na Drachenwand, kdy se při sestupu zřítila ze skály 25letá Radka. Svědek Martin Kňáva byl na své vůbec první ferratě a o Radku se podle svých slov staral po větší část cesty.

„První pětinu zvládla obstojně, ale už před první polovinou měla technické i kondiční problémy. Na nejtěžších úsecích jsem jí pomáhal. Tlačil jsem ji do kopce. Ve čtyřech případech jsem byl pod ní,“ popisoval cestu Kňáva, který se cítil fyzicky dobře, protože dělá triatlon i další sporty.

Na ferratu za bouřky či v teniskách. Samozvaní průvodci stojí před soudem kvůli smrti Češek v Alpách

Krimi

Dále upozornil, že Urban jako organizátor pomohl Radce až v závěrečné části výstupu. „Nahoře byla unavená, zchvácená, zpocená, ale šťastná, že to zvládla,“ podotkl Kňáva. Problémy však měla dívka i při sestupu. Byl prý u ní však hlavně Kňáva, její kamarádky a přítelkyně Urbana. „Už jsem to nahlas komentoval. Byl jsem i kritický,“ podotkl svědek.

V závěrečném úseku šla však skupina po kluzké pěšině s kamínky, Radka měla navíc na nohou jen tenisky. „Na chvíli jsem se od ní vzdálil, šel jsem za Urbanem a v ten moment jsem uslyšel výkřik,“ podotkl Kňáva.

Urban se už dříve hájil tím, že ženu upozornil na náročnost ferraty. „V lehčích úsecích šla sama a v těžších úsecích jsem ji jistil lanem. Bylo jich tam asi patnáct,“ podotkl Urban. Problém nevidí ani v tom, že žena měla na nohou tenisky. Podle něho to v letním počasí není na tento výstup špatná obuv.

Urban se už během předchozích líčení přiznal k první části obžaloby, podle které v roce 2019 jako horský průvodce poslal na ferratu Wildfrauensteig právě Linharta, jenž neměl patřičná oprávnění. Při výstupu, který vedl Linhart, byla bouřka a 24letá žena se zřítila ze skály, na místě zemřela.

Urbanovi hrozí za usmrcení z nedbalosti šest let vězení a Linhartovi poloviční trest. Soudní líčení budou pokračovat v březnu.

Čech se v Rakousku zřítil ze skály a zůstal viset v bezvědomí hlavou dolů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám