Hlavní obsah

Kavan v kauze Srba vypovídat nebude

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Bývalý ministr zahraničí a současný předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan nebude vypovídat v kauze nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové, kterou začal v pondělí po zhruba dvouměsíční přestávce znovu projednávat Krajský soud v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Macháček
Článek

Ten věnoval v pořadí už dvanáctý den hlavního líčení výslechu svědků, čtení listinných důkazů a projekci videozáznamu z policejních výslechů.

"Ne, pana Kavana předvolávat nebudeme," uvedl na dotaz Práva předseda senátu Slavomír Cirhan s tím, že Kavan by jako svědek nemohl výrazně přispět k vyjasnění projednávaného případu.

Na lavici obžalovaných ve velké jednací síni českobudějovické justiční budovy sedí pět lidí, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí a agent vojenské rozvědky Karel Srba, prachatická podnikatelka Eva Tomšovicová a její obchodní partneři z Vimperka Michal Novotný a Petr Volf. Všem čtyřem hrozí za plánování vraždy až 15 let vězení. Posledním obžalovaným je pražský podnikatel Jiří Slavík, který měl obstarat výbušninu (armádní semtex). Ten může jít za nedovolené ozbrojování do vězení až na tři roky.

Ještě před odročením minulého kola jednání Srba požádal soud o výslech dalších svědků, kteří by měli především ozřejmit jeho působení na ministerstvu zahraničí a v kongresovém centru Štiřín a navrhl mimo jiné právě Kavana.

Obhájci chtějí zpochybnit výpovědi Tomšovicové

Nic nového do případu ovšem v pondělí nevnesl ani výslech zlínského podnikatele Petra Langra, kterého Tomšovicová označila za společníka při vybírání úplatků pro Srbu od firem, které se podílely na zakázkách ministerstva zahraničí.

Toto obviněný Langr popřel. Na otázky soudu odpovídal v podstatě stále stejně. "Je to dlouho, na nic si nepamatuji."

Srbovi obhájci Miroslav Kříženecký a Vít Široký, kterým vrchní soud v Praze nedávno zamítl námitku na podjatost Cirhanova senátu, a jimž se ani přes opakované snahy dosud nepodařilo dostat svého klienta z vazby, se netají tím, že jejich hlavním cílem je zpochybnění výpovědi Tomšovicové. Ta totiž zatím jako jediná Srbu přímo označila za objednavatele plánované vraždy. "Věrohodnost slečny Tomšovicové považujeme za klíčovou otázku," řekl Právu Kříženecký.

Dva rozdílné posudky

Soud má zatím k dispozici dva rozdílné posudky. Zatímco znalci Slavomil Hubálek a Vanda Valentová uvedli, že pro zpochybnění věrohodnosti Tomšovicové nelze nalézt důvody, Vlastimil Tichý a Marek Preis, experti obhajoby tvrdí, že Tomšovicová trpí takzvanou bájnou lhavostí.

"My samozřejmě trváme na novém znaleckém posudku. Vede nás k tomu skutečnost, že v té druhé kauze (Srba čelí současně s dalšími osmi lidmi obvinění z korupce v souvislosti se zadáváním státních zakázek na ministerstvu zahraničí, pozn. red.) se začalo pochybovat o objektivitě závěru pana Hubálka. Byl dokonce předvolán a velice podrobně vyslechnut, aby některé skutečnosti vysvětlil. Jednání by mělo pokračovat do středy.

Advokátka hovořila o nátlaku na svědka

Před soudem v pondělí svědčila také advokátka Ivana Kollorosová z Prahy, která u soudu pro Prahu-západ údajně zažila nátlak na jednoho ze svědků v jiném sporu mezi Srbou a soukromou firmou. Muži v kožených oblecích prý tehdy svědkovi před jednací místností doporučovali, aby nesvědčil, že je to ve vládním zájmu. Svědek poté podal trestní oznámení, ale neuspěl. Vyšetřovatel případu zanedlouho získal práci na ministerstvu zahraničí. Srba však jakoukoliv spojitost se svým působením v úřadu popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba má preventivně obstavený dům

Pražské městské zastupitelství obstavilo dům bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničních věcí Karla Srby v obci Černý Vůl, jenž má tržní hodnotu...

Výběr článků

Načítám