Hlavní obsah

Kauza Kellovského se vrátila k první instanci

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý gynekolog, později kontroverzní podnikatel a vlivný člen havířovské ODS a dnes jeden z obyvatel ostravské vazební věznice Petr Kellovský stanul v úterý opět před soudem. Podnikatel, který je obviněný z účasti na téměř milliardovém podvodu s padělanými šeky fiktivní americké banky, se už podruhé před ostravským krajským soudem hájí proti léta staré obžalobě z daňového úniku.

Foto: Jana Fusková

Čerstvý držitel Ceny za nejlepší herecký výkon za roli George, Jan Géryk z novojičínského souboru NJ feat. Uhřík.

Článek

Za daňový únik byl loni nejdříve odsouzen k šestiletému vězení, ale olomoucký vrchní soud případ vrátil k novému projednání, protože soudci nedostatečně vyhodnotili okolnosti případu a nebyla prokázána aktivní role obžalovaného.

"Musel by dát pokyn svým účetním, aby úmyslně či nesprávně zaúčtovali dané částky. Nic takového prokázáno nebylo," vysvětlil soudce Vrchního soudu. Kellovský k soudu přišel s pouty na rukou a na jeho pohublé tváři byla znát únava. Ve své výpovědi zopakoval svou dřívější obhajobu.

"Za účetnictví nesou odpovědnost účetní, které jsem si na to platil," řekl Kellovský. Podle obžaloby měl připravit stát o 5,7 miliónu korun tím, že v daňovém přiznání za rok 1994 vědomě nezahrnul část výnosu z prodeje vybavení a technického zhodnocení budovy v Tomášské ulici v Praze ostravské firmě Pragisil. Budovu později odkoupil další kontroverzní podnikatel Radim Masný.

Padne vina na účetní

Vrchní soud tyto argumenty Kellovského akceptoval. "Krajský soud ve svém hodnocení důkazů převzal závěry z řízení daňového. To ale stojí na zcela jiných principech než řízení trestní," vysvětlil soudce Kaderka a dodal, že krajský soud by Kellovskému musel dokázat, že o pochybení svých zaměstnanců nebo podřízených věděl a s jejich postupem souhlasil.

"Vzhledem k dosavadním svědeckým výpovědím je však otázkou, zda se to podaří," dodal soudce. "Pokud by princip uplatněný krajským soudem měl skutečně platit, majitelé či šéfové firem by se mohli oběsit. Byli by totiž zcela v rukou svých účetních a daňových poradců," řekl k tomu již dříve jeden z Kellovského obhájců Tomáš Sokol.

Současně se řeší mnohem větší případ

Kellovský je v současné době ve vazbě kvůli obvinění, že společně s dalšími lidmi získal falešné šeky neexistující americké banky v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Šeky měli v úmyslu udat v pobočce Deutsche Bank ve Švýcarsku. Podle policie šlo o jeden z největších podvodů v historii české kriminalistiky.

Kellovský se podle policie dlouhou dobu ukrýval. Policejní komando jej nakonec dopadlo koncem léta nedaleko přehrady Žermanice na Frýdecko-Místecku. Ve své chatě ho tam ukrýval 47letý bývalý policista Jiří Vidmoch, kterého soud za nadržování potrestal roční podmínkou.

Kellovského advokát Tomáš Sokol v úterý řekl, že s největší Kellovského kauzou dosud není seznámen. "Můj klient ale obvinění odmítá. Považuje ho za nedorozumění, které se vysvětlí," řekl Sokol novinářům. Dodal, že dosud nebylo plně prokázáno, že by se Kellovský úmyslně vyhýbal policii. "To, že se nezdržoval na adrese trvalého bydliště, ještě neznamená, že se skrýval," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám