Hlavní obsah

Kauza Anička pro policii definitivně skončila

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie už nebude pátrat po jiném případném pachateli vraždy Anny Janatkové (†9), než byl mrtvý Otakar Tomek. Usnesení státní zástupkyně o zastavení Tomkova stíhání z konce dubna je od čtvrtka pravomocné. Advokát údajného vraha proti němu nepodal stížnost. Právu to řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Článek

Pro policii tím práce fakticky končí. Jediný, kdo by mohl závěry vyšetřovatelů či postup státní zástupkyně ještě přehodnotit a poslat spisový materiál zpět policii s instrukcemi k došetření, je Nejvyšší státní zastupitelství, které bude usnesení ještě přezkoumávat.

„My jsme vyšetřování uzavřeli s tím, že jsme dospěli k pachateli,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. „Policie je o pachateli přesvědčena. Není jediná stopa, která by směřovala k jinému člověku. Námi vyhodnocené stopy směřovaly k obviněnému,“ dodala.

Za případem přesto zůstávají nezodpovězené otázky. Tomek, který spáchal ve vazební cele sebevraždu, se k činu nikdy nepřiznal, a to ani v dopise na rozloučenou, který před smrtí napsal.

Ačkoli měl podle policie dívku znásilnit, nebyl podle sexuologů pedofil a ačkoli šlo o letitého zloděje, nikdy v minulosti nespáchal násilný trestný čin. Pro jeho vinu svědčily jen nepřímé důkazy. Také usnesení státní zástupkyně z konce dubna, které médiím prezentovala šéfka městského státního zastupitelství Jana Hercegová, hovoří pouze o „vysoké míře pravděpodobnosti“, že pachatelem vraždy byl Tomek.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie navrhla zastavit stíhání Otakara T.

Policie podala v pátek návrh na zastavení trestního stíhání obviněného Otakara Tomka. Ten se v uplynulých dnech pokusil oběsit ve vězení, později zemřel...

Výběr článků

Načítám