Hlavní obsah

Policie měla při zmizení Aničky v hledáčku i vraha z Kmetiněvsi

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie prověřovala kvůli říjnovému zmizení Anny Janatkové (9) mimo jiné informace o tom, zda s případem nemá něco společného vrah z Kmetiněvsi. Před sedmi lety tehdy jako třináctiletý hoch brutálně znásilnil a zavraždil na Kladensku svou stejně starou spolužačku. Za podobných okolností zemřela i Anička.

Článek

Nyní již dospělého muže, který se kvůli nízkému věku vyhnul vězení a skončil jen v ochranné výchově v psychiatrické léčebně, loni v lednu museli z ústavu po dovršení devatenácti let propustit. Od té doby už se měl léčit ambulantně, ale pouze dobrovolně.

„Prověřovali jsme všechny možné souvislosti včetně podobných útoků a trestných činů spáchaných na dětech v rámci celé republiky, a to několik let dozadu. Nicméně tyto varianty se ukázaly jako liché. Vyšetřování nás zejména po vyhodnocení všech stop dovedlo k závěru a přesvědčení, že pachatelem byl Otakar T., proto jsme navrhli (kvůli jeho úmrtí) zastavení trestního stíhání,“ naznačila včera Právu mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová, že i spojení s kauzou z Kmetiněvsi kriminalisté ověřovali a následně vyloučili.

To ostatně potvrdila i šéfka žalobců z Prahy 9 Eva Vycpálková, která zároveň popřela neoficiální informace Práva, že mladík loni ukončil svou ambulantní léčbu.

„Nemám žádný negativní poznatek o tom, že by se kolem něj něco dělo. Naopak, ty poznatky byly i v souvislosti s případem tehdy zmizelé dívky (Aničky) takové, že je s ním všechno v pořádku. Že byl (policií) kontaktován a že nebylo zjištěno nic negativního, ani to, že by nedocházel na léčení,“ uvedla Vycpálková.

Tato žalobkyně přitom loni na počátku roku krátce po propuštění mladíka v médiích uvedla, že kdyby obdržela informace o tom, že vynechal byť jen jedinou plánovanou návštěvu u lékaře, učiní kroky vedoucí k jeho umístění do detenčního ústavu.

Léčí se, či ne?

Právu však dva na sobě nezávislé zdroje sdělily, že mladík údajně po krátké době přestal loni na jaře nejen pravidelně docházet k lékaři, ale i brát injekce léků nutných k tomu, aby se zmírnila jeho sexuální deviace.

Ředitel bohnické léčebny Martin Hollý, kam měl vrah z Kmetiněvsi podle všeho na ambulantní léčbu chodit, se k tomu kvůli lékařskému tajemství odmítl vyjádřit. Obecně však připustil, že v případě, kdy pacient se závažnou sexuální poruchou sám skončí svou dlouhodobou léčbu včetně vysazení tlumicích léků, do tří až šesti měsíců na něj přestanou působit a jeho sexualita se vrátí do „normálního“ stavu před léčbou.

„Zvyšuje se pak samozřejmě riziko projevů jeho poruchy. Od problémů v sexuálních vztazích až po opakování závažného kriminálního jednání,“ poznamenal Hollý.

Neoficiální informaci o tom, že se mladík přestal už loni na jaře léčit, obdržel i starosta samotné obce Kmetiněves Luděk Kvapil (TOP 09). Doslechl se prý navíc, že si muž změnil své původní jméno.

„Podle mých informací měl podle stanovené léčby docházet jednou za tři měsíce na injekci, ale prý tam byl snad jen dvakrát od té doby, co ho propustili, a pak už ne,“ podotkl Kvapil.

„V naší obci si spousta spoluobčanů myslí, že to udělal on, protože těch indicií jsou tady mraky. Především neuvěřitelná podoba obou zavražděných dívek, které na fotkách vypadají jako dvojčata, i způsob provedení činu. Navíc ten kluk pobýval v Praze a chodil do Bohnic, které jsou jen kousek od místa zmizení Aničky v Troji, takže to tam musel znát,“ přiblížil důvody možného spojení obou případů Kvapil s tím, že se lidem v Kmetiněvsi nediví. „Něco do sebe to má,“ dodal.

Policie prý byla během vyšetřování zmizení Aničky i u nich v obci a ptala se, jestli se tam mladík neobjevil.

Policista: kauza by se neměla uzavřít

Také důvěryhodný policejní zdroj uvedl, že detektivy vedla k prověření možné souvislosti obou závažných kauz výrazná podoba třináctileté oběti z Kmetiněvsi s devítiletou Aničkou i poznatek, že mladík přestal užívat léky na svou nemoc. Dvacetiletý muž má prý ale na dobu zmizení Aničky alibi.

Spis k případu zavražděné dívky je nyní u státního zástupce, který má rozhodnout o tom, zda ve vyšetřování dál pokračovat nebo se závěry policie souhlasit a kauzu uzavřít.

„Nejen já, ale i někteří další kolegové si myslí, že by se na té kauze mělo dál dělat i přes smrt hlavního podezřelého,“ uzavřel policejní zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám