Hlavní obsah

Kamarádi kriminálníci vybrali třicet aut, škodovku odemkli za tři vteřiny

Právo, Petr Kozelka

Více než tři desítky vykradených aut mají na svědomí dva muži, kteří řádili hlavně v Brně a okolí. Po několikatýdenním pátrání je dopadli brněnští kriminalisté. Zkušení kriminálníci si vybírali hlavně octavie nebo fabie, otevřít auto speciálním vyfrézovaným imbusovým klíčem jim trvalo jen dvě až tři vteřiny. Na svědomí mají škodu ve výši více než tři sta tisíc korun. Zlodějům hrozí až pět let vězení.

Kriminalista popisuje, jak zloději otevírají autaVideo: Policie ČR

 
Článek

Oba pachatelé platí v brněnské galerce za zkušené kriminálníky. Pětapadesátiletý muž byl už čtrnáctkrát soudně trestán a ve vězení strávil téměř čtvrtinu života, jeho osmatřicetiletý kumpán má šest záznamů v rejstříku. „Starší z mužů už sedí ve vazbě, mladší je stíhán na svobodě,“ konstatoval kriminalista Zdeněk Burian.

„Na případu jsme pracovali necelé tři měsíce. Pachatelé se do aut vloupávali za bílého dne, na parkovišti si vyhlíželi cíle, sledovali, jestli někdo například nedává cennosti do kufru. Pak jim stačily dvě až tři vteřiny k otevření auta, rychle ho prohledali a odešli. Při domovních prohlídkách jsme u nich našli fotoaparáty, tablety i stavební nářadí,“ popsal kriminalista Tomáš Kodras.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Otevřít auta speciálním vysoustruženým imbusovým klíčem trvalo zlodějům jen dvě až tři vteřiny.

Dvojice často číhala na svou příležitost u parkoviště v Jihlavské ulici u hřbitova. „Není monitorováno kamerovým systémem. Přišli jsme na to, že se tam často pohybují, a proto jsme tam dali skrytou kameru. Podařilo se nám zachytit jednoho z nich přímo při činu. Byli schopní provést i několik vloupání za den, v Brně působili přes týden a o víkendech jezdili na akce s větší koncentrací lidí,“ popsal Kodras.

Oba dva zloději se znali již z dřívějška a dali se dohromady hned poté, co starší z mužů vyšel z vězení. „Několik dní poté, co byl propuštěn z výkonu trestu, hned vykradl auto a odcizil platební kartu, ze které se pak pokusil vybrat peníze. Při tom jej zachytila kamera,“ poodhalil Kodras, kterak se kriminalisté dostali zlodějům na kobylku.

Letos zatím zloději v Brně vybrali necelých 450 aut, loni to byl za stejné období téměř dvojnásobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám