Hlavní obsah

Kamaráda po autonehodě nechal umírat a utekl. Dostal 4,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorší rozhodnutí svého života učinil osmadvacetiletý muž, když sedl do auta ke svému kamarádovi Marku Sosnarovi. Ten v jedné z obcí na Brněnsku nezvládl řízení a havaroval. Pak z rozbitého auta utekl a umírajícího kamaráda nechal jeho osudu. Po svém zadržení pak ještě navíc podle informací Práva chtěl hodit vinu na mrtvého.

Marek Sosnar u soudu.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Za usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci mu Okresní soud Brno-venkov vyměřil minulý týden trest čtyř a půl roku za mřížemi. Nadto musí pozůstalým zaplatit čtyři a půl milionu korun a dalších šest let nesmí sednout za volant.

K neštěstí došlo v březnu před dvěma lety. „Obžalovaný při jízdě obcí Rajhrad hrubým způsobem nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a komunikaci, vyjel několikrát ze silnice a nakonec došlo k nárazu. Muž sedící na místě spolujezdce zemřel, tehdejší přítelkyně obžalovaného, sedící vzadu, utrpěla také zranění. Po nehodě obžalovaný událost neohlásil, nezavolal pomoc a i s přítelkyní utekl. Při rozsáhlé pátrací akci byl dopaden v Brně. Test na alkohol i drogy odmítl,“ popsal v obžalobě státní zástupce.

Náraz do dopravní značky poraněnému muži téměř utrhl hlavu. Doma na něj marně čekala snoubenka a dvě děti, syn se mu narodil tři týdny před nehodou. Sosnar v době nehody neměl ještě zpět řidičský průkaz, o který přišel poté, co opilý ujížděl v Brně před policejní hlídkou.

Žena nepřežila pád ze střechy v Plzni, když utíkala před mužem. Policie ho obvinila

Krimi

Když Sosnara po nehodě policisté dopadli, zkoušel tvrdit, že auto neřídil, že za volantem mohl sedět zemřelý kamarád. Teprve na základě znaleckých posudků se pak vyšetřovatelům podařilo prokázat, že něco takového nebylo technicky možné, protože tak devastující zranění mohl zemřelý muž utrpět právě jen na sedačce spolujezdce. Sosnar se navíc za celou dobu pozůstalým ani neomluvil a nenabídl jim ani žádnou pomoc.

Teprve před trestním senátem se Sosnar rozhoupal a přiznal bez vytáček svou vinu. „Tu noc jsme se s kamarádem pohádali, sedal jsem do auta v afektu. Jak auto zastavilo, vytáhl jsem přítelkyni, a když jsem vytahoval kamaráda, viděl jsem, že je mrtvý. Zpanikařil jsem. Je mi to nesmírně líto,“ prohlásil Sosnar. Podle znaleckého posudku jel jen pár set metrů před místem nehody rychlostí sto čtyřicet kilometrů v hodině.

„Tyhle afektové stavy jsem měl už od dětství, po nehodě jsem si řekl, že na psychice budu pracovat. Chtěl jsem se zabít, ale pak mi to přišlo zbabělé a řekl jsem si, že se k tomu postavím jako chlap,“ vykládal. „Proč jste se k tomu jako chlap nepostavil už dříve, ale až teď, více než dva roky po nehodě?“ zajímalo soudkyni Michaelu Janočkovou.

„Nelíbilo se mi jednání policie, tlačili na mě, já přišel o kamaráda. Nechtěl jsem jim nic říkat, od dětství s policií nemám dobré zkušenosti,“ řekl a odmítl na další dotazy odpovídat.

Recidivista autem najížděl na prodavačky, dostal pět let

Krimi

Problémy měl řešit

„Policie tu není od toho, aby obžalovaného chválila. Jestli je takový chlap, že může jezdit po obci stočtyřicítkou, tak má být takový chlap, že pak zavolá pomoc a policii. Nemusí se sám obžalovávat, ale i v kontextu pozůstalé rodiny se k tomu mohl nějak postavit, dát na vědomí, že tu věc spáchal. Pak by to nemuselo trvat dva roky,“ řekla soudkyně při odůvodnění verdiktu.

„Obžalovaného vnímáme jako problematickou osobu. S ohledem na věk má nemalé množství přestupků, už několik měsíců po nehodě dostal další pokutu. A pokud jste měl problémy s afektem už od dětství, měl jste to řešit, měl jste se k tomu postavit čelem, v době nehody vám bylo dvacet pět. Už dřív jste ujížděl policii, měl jste tendence ke zkratkovitému jednání a to vyústilo v to, co tu teď řešíme,“ řekla soudkyně Sosnarovi.

Soudkyně upozornila, že příbuzným náleží vysoká finanční satisfakce, neboť došlo k extrémní újmě. „Syn tři týdny po svém narození přišel o otce. Starší dcera k němu měla blízký vztah. Snoubenka byla doma po porodu sama. K tomu představa, že váš nejbližší umírá sám, že jeho blízcí kamarádi ho nechali někde na asfaltu. Že vám pak nedoporučí, abyste se na tělo vůbec dívali, protože ta zranění byla devastující,“ vypočetla soudkyně, proč přiznala milionové odškodné.

Verdikt zatím není pravomocný, Sosnar si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Policisté zjišťují totožnost muže, který přišel zemřít na Šumavu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám