Hlavní obsah

K soudu míří tři expolitici ODS za půlmiliardový daňový únik

Právo, Patrik Biskup

Policisté ženou k soudu desetičlennou skupinu podloudných obchodníků s pohonnými hmotami, kteří podle nich připravili stát na dani o téměř půl miliardy korun. Jsou mezi nimi bývalí plzeňští politici ODS Adam Soleh, Radek Mráz a Tomáš Vlček. Důkazy shromážděné v průběhu více než ročního vyšetřováním už studuje žalobce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V případu s krycím názvem Jantar, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami, jsme navrhli státnímu zástupci obžalovat devět osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti. Jednu ženu stíháme za křivé obvinění,“ potvrdil v úterý Právu Jaroslav Ibehej z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Všem hrozí až desetileté tresty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zajistili majetek obviněných

Podle Ibeheje skupina způsobila škodu na neodvedené dani z přidané hodnoty ve výši 460 miliónů korun. „Policisté zajistili majetek obviněných v hodnotě třiceti miliónů korun,“ doplnil Ibehej.

Kauza vyplavala na povrch loni v květnu. Princip podvodu spočíval v tom, že na firmy s bílými koňmi se do ČR dovážely ropné produkty, které byly obratem prodány tuzemským odběratelům.

„Skupina dovezla do ČR v průběhu let 2011 a 2012 několik stovek cisteren s benzínem a motorovou naftou. Vzhledem k tomu, že do transakcí bylo zapojeno větší množství společností, prověřování a následné vyšetřování byly velmi náročné,“ podotkl Ibehej.

Spolupracující obviněný

Platby spojené s pořízením a následným prodejem pohonných hmot zajišťovaly další firmy s nastrčenými jednateli, přičemž důvodem využití těchto inkasních společností bylo znepřehlednit pohyb peněz při přeprodeji tohoto zboží, a tím se vyhnout zaplacení daně.

Podle zjištění Práva tyto firmy ovládala prostřednictvím nastrčených osob trojice obviněných Tomáš Kočárek, Jan Kroupa a Tomáš Vlček. Krýt trestnou činnost jim měli pomáhat Adam Soleh a Radek Mráz, který je stále aktivním politikem a působí jako nezařazený zastupitel druhého největšího městského obvodu, kde zastává funkci předsedy sportovní komise.

Soleh  v případu figuruje jako spolupracující obviněný, k trestné činnosti se přiznal a usvědčuje i některé spoluobviněné.  Právě on podle závěrů vyšetřovatelů vyvedl z účtů inkasní firmy Mejavin Trade desítky miliónů korun, aby tím znemožnil dohledat jejich původ.

Mráz měl zase prostřednictvím společnosti Sesto, kterou ovládal přes dva bílé koně, vyrábět fiktivní faktury.

Jeden bílý kůň zemřel

U soudu už ale nepromluví plzeňský bezdomovec Václav Škroud, jenž patřil mezi nastrčené figurky, a v červnu ho našli mrtvého ležet na ulici. Devětapadesátiletý muž podle obchodního rejstříku vedl jednu z firem, které benzín do země ve velkém dovážely.

Jeho výpověď v přípravném řízení přitom patřila mezi důkazy, na základě kterých mohli vyšetřovatelé zahájit trestní stíhání organizátorů podvodných obchodů. Pitva ale neprokázala, že by Škroud zemřel násilnou smrtí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám