Hlavní obsah

Za týraný dobytek, který žil po břicho v hnoji, uložil soud podmínku

– Trutnov
Právo, Vladislav Prouza

Třemi roky s pětiletou podmínkou a desetiletým zákazem chovu hospodářských zvířat potrestal ve čtvrtek Okresní soud v Trutnově 55letého zemědělce Vladimíra Čepelku ze Rtyně v Podkrkonoší na Trutnovsku. Soudkyně rolníka potrestala rovněž za neplacení alimentů, na nichž obžalovaný dluží bezmála třicet tisíc korun.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zemědělec Vladimír Čepelka u trutnovského soudu

Článek

„Šlo o souhrnný trest za týrání zvířat a zanedbání vyživovací povinnosti na nezletilou dceru,“ upřesnila soudkyně Veronika Tomanová. Rozsudek nabyl právní moci. Čepelka, jemuž koncem loňského roku skončila podmínka za různé prohřešky, ani státní zástupce se proti verdiktu neodvolali.

„Vinu nepopírám, ale nebylo mým úmyslem dobytek trápit,“ prohlásil Čepelka, jenž dluží věřitelům 8,8 milionu korun. „Příčinou byl nedostatek peněz. Zvířata chovám odmalička, je to moje profese. Dnes si nemohu jít koupit ani chleba. Nikdo se mnou nemluví. Lidi jsou zlí. Hospodařit jsem se nadále snažil,“ řekl Právu drobný muž, jenž před třemi lety zdědil vcelku dobře vedené hospodářství.

Statek, soudě podle hospodářských výsledků a veterinářů, přivedl cugrunt. Čepelkovým jediným příjmem měly být zemědělské dotace ve výši až 200 tisíc korun ročně. Kontrola zkraje letošního roku odhalila zubožený dobytek po břicho v hnoji. Telata a krávy s přerostlými paznehty trpěly podvýživou. Nemoci postupně kosily původně patnáctihlavé stádo.

Většina zvířat uhynula, další čekala po loňském zásahu veterinářů nucená porážka. Zdechliny rolník namísto odvozu do kafilérie, kvůli nedostatku financí, zahrabával v polním hnojišti. Kostry dvou zvířat objevili veterináři přímo v zanedbané stáji. Dobytek museli vyprostit hasiči speciální technikou.

Foto: Státní veterinární správa Hradec Králové

Policie obvinila zemědělce ze Rtyně v Podkrkonoší z týrání zvířat

„Veterináři uvedli, že se doposud s takto otřesným případem týrání zvířat nesetkali. Počtem kusů utýraných zvířat obžalovaný splnil podmínku vyšší trestní sazby. Zvířata jsou jako člověk živými tvory,“ uvedl státní zástupce Jindřich Dušek.

Lépe dopadl snad jen koník, jehož by si odsouzený rolník chtěl ponechat. Rozsudek mu ale příštích deset let nedovoluje chovat žádná hospodářská zvířata, tedy ani králíky a slepice. „Zkrátka všechna, z nichž je jakýkoliv hospodářský užitek. Jinak mu hrozí vězení,“ upřesnil Dušek.

Rolník rovněž čelí 65 exekucím a podle soudu kradl sousedům seno, aby nasytil hladový dobytek. „Přístupu ke krmivu a vodě jsem dobytku nebránil. Sklidil jsem obilí z šesti hektarů a dostával šrot,“ obhajoval hospodářství Čepelka. „Výživu a pohyb zvířat dlouhodobě omezoval,“ kontroval státní zástupce Dušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám