Hlavní obsah

Jen jsem ji obejmul, hájil se u soudu. Přepadená pošťačka má po útoku posttraumatickou poruchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejsem zlý člověk, neměl jsem v úmyslu ublížit a slibuji, že už nebudu páchat žádnou trestnou činnost. S takovou obhajobou předstoupil před brněnský krajský soud Adam Zelinka. Podle obžaloby přepadl poštu na Prostějovsku a odnesl si několik desítek tisíc korun. Přepadená pošťačka utrpěla dle znalce těžkou psychickou újmu.

Adam Zelinka se u soudu k přepadení pošty přiznal, neužil prý ale žádné násilíVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Jako cíl si podle státního zástupce Petra Bejšovce vybral pětatřicetiletý Zelinka poštu v obci Bedihošť. Měl zaútočit těsně před polední pauzou, když se pracovnice pošty chystala zamknout dveře.

„Obžalovaný byl maskovaný, poškozenou chytil za krk a odvedl ji za přepážku, kde vyndal igelitovou tašku. Po pracovnici pošty chtěl, aby mu tam dala peníze,“ řekl v obžalobě Bejšovec.

Než jsem pak odešel, svázal jsem jí ruce, ale věděl jsem, že se z toho rychle dostane
obžalovaný

Zelinka pak podle obžaloby pošťačku svázal, a když si všiml kamer, donutil ženu si lehnout, zamkl ji na pobočce a utekl. „Poškozená trpí po činu posttraumatickou stresovou poruchou,“ dodal veřejný žalobce.

V Praze přepadli seniora, zrovna když vybral životní úspory. Podezřelé zachytily kamery

Krimi

Muž se před soudem k přepadení doznal, rozhodně ale odmítl, že by ženu držel za krk a tlačil jí hlavu k zemi. Nelíbil se mu ani výsledek znaleckého zkoumání a namítal, že by se mělo více zjišťovat, zda ženiny psychické následky opravdu souvisí jen s jeho činem.

„Byl jsem obrovský hlupák“

„Byl jsem obrovský hlupák, ale nemůžu se přiznat k něčemu, co jsem neudělal. K žádnému držení za krk nedošlo, spíš jsem ji jen obejmul. Řekl jsem, že nemám zbraň a chci jen peníze. Nezvyšoval jsem hlas, nevyhrožoval jsem, není to tak, že bych byl nějaký násilník. Než jsem pak odešel, svázal jsem jí ruce, ale věděl jsem, že se z toho rychle dostane,“ hájil se Zelinka.

Přepadení pošty zachytila bezpečnostní kamera. Policie pak video uvolnila při pátrání po pachateliVideo: Policie ČR

K činu se prý odhodlal proto, že měl dluhy a byl psychicky na dně. „Upřímně se omlouvám za své chování a největší omluvu směruji k paní poškozené,“ sypal si před senátem v čele s Dagmar Bordovskou popel na hlavu. Připomněl také, že před lety zachránil život paní, které zapadl jazyk. Na druhé misce vah ale je to, že v minulosti už dostal za loupež podmínku.

Jednání bude u soudu pokračovat dalším dokazováním. Zelinkovi hrozí za loupež až 12 let vězení.

Mladý recidivista opakovaně oloupil nezletilého chlapce, skončil ve vazební věznici

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám