Hlavní obsah

Jen jsem ji obejmul, hájil se lupič. Pošťačka utrpěla trauma, muž dostal šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Měl dluhy, psychicky byl na dně, a tak dostal nápad, že alespoň finanční situaci vyřeší přepadením pošty. Pětatřicetiletý Adam Zelinka si vyhlédl pobočku v obci Bedihošť na Prostějovsku. Pošťačku svázal a utekl s necelými sedmdesáti tisíci korunami. Žena po činu trpí posttraumatickou stresovou poruchou, Zelinka si za loupež vyslechl trest šesti let vězení

Adam Zelinka dostal za přepadení pošty šest letVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Maskovaný Zelinka na poštu vtrhl těsně před polední pauzou, kdy se pošťačka chystala zamknout vstupní dveře. „Poškozenou chytil za krk a odvedl ji za přepážku, kde vyndal igelitovou tašku. Po pracovnici pošty chtěl, aby mu tam dala peníze,“ popsal státní zástupce Petr Bejšovec. Zelinka pošťačku svázal, a když si všiml kamer, donutil ženu si lehnout, zamkl ji na pobočce a utekl.

Zelinka svou obhajobu postavil na tom, že ženě rozhodně nehodlal ublížit a choval se k ní vlastně gentlemansky. „Chtěl bych se omluvit, moc mě mrzí, že má paní následky, je mi to opravdu líto. Já jsem nikdy nechtěl nikomu ublížit, ani jsem na ni nezvýšil hlas. Jsem hlupák a zasloužím si být potrestán,“ sypal si před soudem popel na hlavu. Tvrdil také, že ženu za krk nedržel, spíš ji jen tak obejmul.

Přepadení pošty zachytila kamera.Video: Policie ČR

„Nedošlo k fyzickému násilí, celou dobu s poškozenou komunikoval, když potřebovala pomoc, tak jí pomohl. Určitě nesměřoval k tomu, aby jí způsobil újmu na zdraví, celou dobu ji ujišťoval, že jí neublíží. Nahradil by poškozené škodu, ale to nemůže jinak, než že se vrátí do života a začne pracovat,“ tvrdila loupežníkova advokátka.

Senát v čele s Dagmar Bordovskou nakonec mužovo chování ohodnotil šesti lety vězení. Soud přitom upozornil na to, že přepadená pošťačka trpí od činu psychickými problémy a nemohla se kvůli tomu ani vrátit do práce.

„Osoba, která jde přepadnou poštu jako zakuklený agresor v naprosté fyzické převaze nad zaměstnankyní musí vnímat, že oběť může mít psychické následky. Poškozená měla strach z násilí, z fyzické bolesti, nemohla vědět, co má obžalovaný v plánu. Celé to působilo děsivě,“ zhodnotila Bordovská.

Mladíci v Praze vymlátili z fotbalového fanouška klubové fetiše

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám