Hlavní obsah

Nechtěla otevřít sejf s miliony, tak ji zabili. Podezřelého vydal plzeňský soud do Španělska

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Předloni v říjnu vnikla podle španělské policie trojice Bulharů do bytu 74leté důchodkyně ve Valladolidu, a když jim žena odmítla odemknout sejf, kde měla v přepočtu skoro 10 milionů korun a mnoho šperků, tak ji podle policie zabili. Dva z nich byli chyceni ve Španělsku, třetího - Gabriela Kamenova (27) - zadrželi čeští lovci lebek na základě evropského zatykače v lednu na Plzeňsku. Soud v pondělí muže vydal k trestnímu stíhání do Španělska, kde mu hrozí až 25 let vězení.

Soud vydal do Španělska cizince podezřelého z vraždyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Vyhověli jsme žádosti španělských kolegů. Žádné zákonné překážky tomuto kroku nebrání,“ uvedla předsedkyně senátu Krajského soudu v Plzni Ivana Růžičková. Sám Kamenov před soudem prohlásil, že nechce být vydán. „Víc k tomu nemám co říci,“ dodal.

Soud ale musel vyřešit, jaké zemi dá přednost. Na Kamenova totiž přišly dva zatykače - kromě Španělska ho chtělo vydat také Bulharsko, kde si má odsedět rok vězení za porušování domovní svobody.

Lovci lebek zadrželi v Česku muže podezřelého z loupežné vraždy ve Španělsku

Krimi

„Vzhledem k tomu, že dotyčný je stíhán pro velmi závažné delikty a jejich objasnění by neměla bránit žádná prodleva, dostalo přednost Španělsko,“ vysvětlila Růžičková.

Ze zatykače vyplývá, že Kamenov podle vyšetřovatelů společně se dvěma krajany tehdy násilím vnikli do bytu seniorky. „Rukou jí zacpali ústa a požadovali klíč od trezoru. Když jim ho žena odmítla vydat, sebrali z bytu další věci a utekli,“ stojí ve zprávě španělského soudu s tím, že policie později našla majitelku bytu doma mrtvou.

Zadržení cizince podezřelého z loupežné vraždyVideo: Policie ČR

Podle závěru vyšetřovatelů loupež naplánoval místní zločinec Alonso R. a najal si na to právě Bulhary. Všechny až na Kamenova zatkli španělští detektivové o několik měsíců později v rámci akce s krycím názvem Mariva.

Pro hledaného muže si přišli policisté do jednoho z průmyslových areálů v Chotěšově u Plzně. Nesnažil se před nimi ani utíkat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám