Hlavní obsah

Je nepředvídatelná. Dívka, která aktivovala hasicí systém v Národním muzeu, dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za bezdůvodné spuštění hasicího systému v pražském Národním muzeu ve středu uložil soud Maye Lukové podmíněný trest v délce 14 měsíců s tříletou zkušební dobou. Součástí verdiktu je povinnost uhradit muzeu způsobenou škodu ve výši 1,7 milionu korun. Rozsudek není pravomocný.

Žena aktivovala hasicí systém v Národním muzeuVideo: Policie ČR

 
Článek

Podle obhájce je třiadvacetiletá dívka duševně nemocná, což ale popřel ústavní posudek z bohnické léčebny.

„Obžalovaná nebyla trestána, ale to je jediná polehčující okolnost, která byla shledána,“ řekl soudce Ondřej Lázna z Obvodního soudu pro Prahu 1.

Mladá žena se do Národního muzea vypravila odpoledne 31. března 2022. V jedné z místností záměrně spustila hasicí zařízení po rozbití ochranného skla a stisknutí tlačítka. Do prostoru začalo ze dvou nádrží proudit 716 kilogramů speciálního plynu, který brání hoření. Hasicí zařízení tak ztratilo schopnost plnit svůj účel a několik místností s exponáty muzea přišlo o ochranu před požárem. Jeden kilogram bezdůvodně vyplýtvaného plynu stojí 2500 korun.

Foto: Policie ČR

Zásobníky, které žena vypustila

Myslela, že hraje ve filmu. Soud řeší, proč žena spustila hasicí systém v Národním muzeu

Krimi

Dívka z muzea utekla, zachytily ji ale bezpečnostní kamery a také ji vyfotografovalo několik návštěvníků. Krátce po medializaci případu kriminalisté zjistili její totožnost.

Ze středečního jednání se Luková omluvila. Dříve u soudu odmítla vypovídat, poukazovala na svou psychickou nemoc. Matce své jednání údajně vysvětlila tím, že si myslela, že hraje ve filmu.

Dívka není psychotická

Znalci se na jejím duševním zdraví neshodli, soud proto nechal vypracovat revizní posudek. Podle tohoto posudku není dívka psychotická, ale trpí emočně nestabilní poruchou osobnosti, která se projevuje nespokojeností, vyhledáváním psychiatrické péče, náchylností k výbuchům zlosti a sklonem jednat nepředvídatelně a konfliktně bez uvážení následků.

Revizní posudek se tak shodl s názorem státní zástupkyně, že dívka byla při činu příčetná. Dva dny před incidentem totiž Lukovou propustili z krátkodobé hospitalizace na psychiatrii, kde dostala injekci, která do těla uvolňuje látku zabraňující bludům. Dívka navíc zvládla v pořádku dojet domů a později navštívila lékařku, s níž konzultovala léčbu.

Za zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení hrozí při způsobení značné škody vězení v délce jednoho roku až šesti let. Při středečním jednání soudce a státní zástupkyně zmínili, že Luková se loni v prosinci údajně dopustila obdobného skutku. „Pokud slečna Luková nezmění své chování a postoje ke svému okolí, tak se to bude jedině zhoršovat,“ uzavřel Lázna.

Falešný poplach v Klimkovickém tunelu zastavil dopravu na D1. Za dým mohl zřejmě driftující řidič

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám