Hlavní obsah

Janoušek vytáhl z firmy přes 60 milionů

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lobbista Roman Janoušek se zaměstnal ve firmě Chambon a vyplatil si přes 62 milionů korun, ačkoliv šlo o neoprávněně získané peníze. Informoval o tom server Aktuálně.cz na základě informací z obžaloby v kauze neoprávněných úhrad od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. Soud ji má začít rozplétat v červnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Článek

Kromě Janouška obžalobě čelí podnikatelé Petr Ullrich, Luboš Pašek a lékaři Soňa Peková a Tomáš Kozák. Laboratoř Chambon zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. Trestná činnost měla spočívat v tom, že firma v letech 2009 až 2010 údajně neoprávněně inkasovala velké úhrady od pojišťoven.

Milionové výplaty

Podle spisu prováděla mikrobiologická laboratorní vyšetření, která pojišťovnám nepravdivě vykazovala jako vyšetření lidské DNA tak, aby to odpovídalo uzavřené smlouvě. Podnikatelé podle něj takto vylákali z pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů si chtěli naúčtovat.

Údajně nemocný Janoušek byl místo vězení na horách

Domácí

Janoušek je v kauze stíhaný kvůli podílnictví, a to kvůli tomu, že pobíral neúměrně vysokou mzdu. Aktuálně.cz napsalo, že se ve společnosti nechal zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce s úvazkem na dvacet hodin týdně. Výplata mu chodila od června 2009 do ledna 2011. Mzdu si nejprve stanovil ve výši 30 tisíc korun měsíčně, ale k vyplacení v této výši došlo jen jednou. Následně si určil příjem jeden milion za měsíc. Pravidelně si však vyplácel násobky této částky. Naposledy si v lednu 2011 vyplatil 4,25 milionu.

Janoušek byl obžalován kvůli úhradám od pojišťoven

Krimi

„S vědomím hrubého nepoměru mezi objemem přijatých finančních prostředků a faktickým obsahem jeho pracovněprávního vztahu ke společnosti Chambon, a. s., který byl pouze formální a fakticky bezobsažný a jeho jediným účelem bylo pouze vytvořit mu podmínky pro přístup k neoprávněnému majetkovému prospěchu,“ napsala o Janouškovi obžaloba, podle které navíc věděl, že jde o peníze z trestné činnosti.

Justice Janouška v minulosti poslala na 4,5 roku do vězení za to, že opilý úmyslně srazil ženu autem. Trest má ale dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám