Hlavní obsah

Janoušek si měl nechat vyvážet za hranice milióny v hotovosti

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Roman Janoušek si měl podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nechávat ve velkém vyvážet peníze do zahraničí. Jen v roce 2012 to mělo být 50 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Článek

Pokud by to byla pravda, Janoušek se tak mohl vyhnout vysledování toků svých peněz, otázkám po jejich původu i případnému zdanění.

„Jen v letošním roce se mělo jednat o finanční částku 50 miliónů uložených do bezpečnostní schránky v Londýně,“ konstatují detektivové ve dva roky starém dokumentu, se kterým mělo Právo možnost se seznámit.

Janouškův rozsáhlý majetek zajímá české úřady už delší dobu, háček je v tom, že jeho prověřování měli v minulosti na starosti často lidé, kteří měli být podle zjištění detektivů z ÚOOZ na Janouška zároveň úzce navázáni.

V roce 2012 např. nařídil důkladnou prověrku v tomto směru tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec a ve stejné době se majetky tzv. kmotrů zabýval podle dostupných informací i speciální Finančně-analytický útvar ministerstva financí, jemuž v té době šéfoval někdejší Martincův kolega z protikorupční jednotky Milan Cícer.

Žádné konkrétní výsledky ale šetření nemělo. A ÚOOZ naznačuje proč. Právo už informovalo, že to měli být podle lovců mafiánů právě oni, kdo údajně měli v krytí Janouška pomáhat někdejšímu vlivnému náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi. Oba se kvůli podezřením z napojení na Janouška objevili spolu s dalšími na seznamu odposlouchávaných, na rozdíl od samotného Grygárka ale z ničeho obviněni nebyli.

Reklama

Související články

Janoušek vyfasoval přísnou soudkyni

Odvolání lobbisty Romana Janouška proti tříletému trestu, který mu vyměřil na jaře soud za sražení ženy autem, bude posuzovat senát vedený Jaroslavou...

Výběr článků

Načítám