Hlavní obsah

Jakubisková neuspěla u Ústavního soudu, trest za smrt chodce je definitivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Podmíněný trest pro herečku a producentku Deanu Horváthovou-Jakubiskovou za smrt chodce na přechodu platí. Ústavní soud odmítl její stížnost, informovala v pondělí mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Herečka nesmí čtyři roky řídit a pozůstalým musí zaplatit asi milión korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Herečka Deana Horváthová-Jakubisková odchází z předchozího soudního přelíčení.

Článek

Jakubisková v roce 2011 zabila chodce v pražské Krči. Dvaašedesátiletý muž přecházel na označeném přechodu silnici. Auta v jednom pruhu zastavila a dala mu přednost, Jakubisková, která jela ve druhém pruhu, ale nepřibrzdila a muže srazila. Před jízdou nepila alkohol a jela rychlostí 44 km/h. Podle soudu ale podcenila situaci na silnici. Nesledovala dění a nevšimla si, že auta ve vedlejším pruhu před přechodem brzdí.

Herečka tvrdí, že chodce neviděla přes vysoké odbočující auto a že jí vběhl pod kola, aniž s ní navázal oční kontakt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jakubisková upozorňovala na rozpory v posudcích a svědeckých výpovědích. Poukázala na to, že chodce nemohla vidět, protože jí rozhled blokovalo jiné vozidlo.

Vadilo jí také to, že Nejvyšší soud o jejím dovolání rozhodl během patnáctiminutového neveřejného zasedání. Za tak krátkou dobu prý nemohl případ kvalifikovaně přezkoumat.

Příliš mnoho slovenštiny

Ústavní soud ale zjistil pouze jedinou dílčí chybu. Protokoly z hlavního líčení obsahují často zápisek „nesrozumitelná slovenština“.

Výpověď Jakubiskové tak není ve spisu kompletně zachycená, chybí totiž také zvukový záznam. Podle ústavních soudců ale nejde o takový zásah do základních práv, který by vyžadoval zrušení verdiktu. Jakubiskové prý nic nebránilo, aby určité body své obhajoby později písemně nebo slovně zopakovala. Délka rozhodování Nejvyššího soudu je prý standardní, soudci totiž na porady přicházejí poté, co si nastudují spis, a tak mohou dospět k výsledku poměrně rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám