Hlavní obsah

Italští mladíci vykrádali po ČR domy, aby měli na diskotéky

Novinky, bad
Praha

Před pražským městským soudem stanula trojice Italů, které žalobce viní z vykrádání rodinných domů po celé republice. Nejvíce škody napáchal podle obžaloby Valentino Pantic (27), který měl ukrást věci za téměř šest milionů korun, za což mu hrozí až deset let ve vězení. Mladíci se k činům částečně přiznali.

Foto: Novinky

Trojice obžalovaných Italů s vězeňskou eskortou.

Článek

Pantic se podle spisu nejprve loni v únoru vloupal do domu v Brně-Komíně, odkud měl odnést různé šperky, hodinky, oblečení a finanční hotovost za celkem 1,65 milionu korun. Pantic se k činu sice přiznal, částka je ale podle něj nadsazená. „Pravdou je, že jsem to byl já, kdo kradl v tom domě. Ale hodnota těch věcí, jaká tu byla řečena, není pravdivá,“ řekl Pantic.

Jen o dva měsíce později se podle žalobce vloupal do domu na pražské Hanspaulce, odkud měl ukrást větší množství značkového oblečení, klíče od aut, sluneční brýle či lahve sektu a whisky za necelého čtvrt milionu korun.

O pár týdnů později měl Pantic s komplicem vykrást dům v Sulici v okrese Praha-východ. Během zhruba dvaceti minut podle spisu ukradli šperkovnici s náušnicemi, prsteny a hodinkami, jejichž celkovou hodnotu poškození vyčíslili na více než 3,8 milionu korun.

I k těmto činům se mladík přiznal, opět ale nesouhlasil s výší způsobené škody. „Kdybych, paní soudkyně, vzal všechny tyhle uvedené věci, nevrátil bych se do Čech. Byl bych bohatým mužem, ne chudým mužem,“ prohlásil Pantic.

Mladík si vykrádáním domů podle svých slov financoval svůj společenský život. S kamarády prý v České republice rádi chodili na diskotéky a do klubů, kde utratili své peníze, když jim došly, chtěli si přivydělat „za pět prstů“. „Ztratili jsme hlavu a chtěli jsme jít krást, abychom se mohli dál bavit,“ konstatoval Pantic.

Vyrušil je alarm i sousedka

Jeho spoluobžalovaní už tak „úspěšní“ nebyli. Devatenáctiletý Tony Brendo Jovanovic se měl začátkem loňského července pokusit vloupat do domu v Ostrovačicích na Brněnsku, vyrušila ho ale sousedka. O něco „lépe“ si vedl jen o tři dny později v Kladně, kde údajně vypáčil francouzské okno a z peněženky nalezené v komodě v ložnici ukradl stoeurovou bankovku.

Paradoxně větší škodu způsobil na francouzském okně, konkrétně 30 tisíc korun. „Mám výčitky, že jsem udělal věci, které se nedělají. Rád bych vše napravil, pokud je to možné. Nechci, aby si mí rodiče mysleli, že jsem kriminálník,“ kál se před soudem Jovanovic.

K poslednímu žalovanému skutku mělo dojít v polovině července, kdy se Valentino Pantic se svým bratrem Lukou (24) a Jovanovicem podle žalobce pokusili vloupat do domu v pražském Braníku, vyrušil je ale hlasitý alarm a z místa proto utekli.

Trojice se k činům doznala. Všichni shodně uvedli, že své cíle neměli vytipované předem, prý jen „náhodně projížděli kolem“.

Všichni tři Italové byli také v minulosti odsouzeni za majetkovou trestnou činnost, konkrétně v Rakousku a ve Finsku.

Soud pokračuje výslechy svědků, jednání jsou naplánována zatím na tři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám