Hlavní obsah

Inspekce zasahovala v elitním protimafiánském útvaru, obvinila dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v úterý u Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Útvar během zásahu poskytl veškerou součinnost. Podle ministerstva vnitra nemá zásah nic společného s kauzou olomoucké korupce z minulého týdne. Inspekce obvinila dvě osoby, jedna z nich je vedoucí pracovník policie.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zásah GIBS mohu potvrdit, poskytli jsme jim veškerou součinnost. Proč u nás zasahovali, se ale musíte zeptat inspekce,“ sdělil Novinkám mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Městské státní zastupitelství v Praze večer potvrdilo informaci o zásahu a uvedlo, že GIBS trestně stíhá dvě osoby. „GIBS zahájila trestní stíhání dvou osob, z nichž jedna je příslušníkem PČR s celorepublikovou působností v postavení vedoucího oddělení. Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení, porušení služební povinnosti příslušníka bezpečnostního sboru,” sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Podle ní měl policista sdělovat nepovolané osobě informace z policejních databází a z probíhajícíh trestních řízení. Za to měl dostávat odměnu.

O zásahu jako první informovaly Lidovky.cz. Zenklová vyloučila, že by zásah souvisel s operací Vidkun z minulého týdne.

Zásah GIBS z tohoto týdne je podle vnitra standardní činností. "I Generální inspekce bezpečnostních sborů musí pracovat, a to včetně prováděných úkonů pod dozorem státního zástupce. Předpokládám, že tomu tak je i v tomto případě," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Čtyři obvinění

ÚOOZ zasahoval minulý týden v Olomouci v rámci akce Vidkun, po které obvinil čtyři lidi kvůli korupci. Mezi obviněnými jsou dva policisté, náměstek krajské policie Karel Kadlec a šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Zleva: obvinění podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

GIBS, který normálně zasahuje proti policistům podezřelým z trestných činů, do akce zapojen nebyl. Podle médií mají detektivové podezření, že s šéfem olomoucké pobočky GIBS Tomášem Uličným údajně spolupracoval exministr vnitra Ivan Langer, u něhož policisté provedli domovní prohlídky. Jeho spolupracovník, podnikatel Ivan Kyselý je také mezi obviněnými. Policisty a podnikatele vzal soud do vazby.

Posledním obviněným v kauze je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, který je stíhán na svobodě. Detektivové mu podle zjištění Práva kladou za vinu podplácení Kadlece kvůli údajné snaze ovlivnit trestní řízení vedené v souvislosti s možným dotačním podvodem při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v tamní městské části Lazce.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) glosoval na Twitteru informaci o zásahu GIBS v ústředí  ÚOOZ jako „mimořádně znepokojivou“.

Reklama

Výběr článků

Načítám