Hlavní obsah

Inspekce má prověřit, jestli policie kryla Bendův mejdan v Teplicích

– Praha
Novinky, kub

Prověřování okolností narozeninové oslavy expolitika ČSSD Petra Bendy v Teplicích, který se přes pandemická opatření uskutečnil s desítkami hostů v jeho hotelu, má řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policejní prezident Jan Švedjar již dříve informoval o údajných spekulacích, že strážci zákona o párty věděli, ale záměrně ji ignorovali.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Místem setkání byl hotel Prince de Ligne na Zámeckém náměstí nedaleko centra Teplic.

Článek

Na GIBS se kvůli večírku z 23. ledna nejdřív obrátilo ústecké krajské ředitelství policie s tím, že se v médiích objevily informace o „záměrném ignorování“ narozeninové oslavy, a v podnětu zaslalo odkazy na články zpravodajských serverů.

„Dokument nicméně obsahoval pouze dva odkazy na internetové články, ve kterých doposud neshledáváme žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by zde bylo podezření ze spáchání trestného činu. Proto jsme obratem vyzvali krajské ředitelství policie, ale i policejní prezidium, aby podání bylo doplněno,“ sdělila ve středu Novinkám mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Husák nepřevzal odvolání. Šéfem krajské policie tak zůstává

Krimi

Inspekce podrobnosti k podání nesdělila, podle informací Novinek se jednalo o články, ve kterých byl citován Švejdar, když hovořil právě o spekulacích kolem postupu teplické policie. „Objevily se i takové informace, že si policie teplického hotelu záměrně nevšímala. I toto jsem nechal prošetřit a budu se ptát se vedení ústeckého krajského ředitelství. Toto nařčení musí být vysvětleno,“ napsal již dříve šéf policie Deníku N.

Ve kterých médiích a v jaké formě se tyto spekulace objevily, policie neupřesnila. „Tyto informace zazněly v médiích,“ řekl bez dalšího ve středu Novinkám mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Prověřování samotné události podle něj stále probíhá.

Policejní šéf Husák je ve vážném stavu v nemocnici

Domácí

Večírek z 23. ledna v hotelu Prince de Ligne byl podle médií oslavou narozenin podnikatele Petra Bendy, zúčastnil se jí například expremiér Jiří Paroubek, předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo nyní již odvolaný liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Ten byl právě kvůli účasti na mejdanu poté z vysoké funkce sesazen.

Šlégr: Měl jsem tam jednání. Z Rady ČT odstoupit nehodlám

Domácí

Akce tohoto druhu jsou zakázané vládními opatřeními v rámci boje proti šíření koronaviru. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.

Reklama

Související články

Teplická oslava si vyžádala další hlavu

Účastník akce v hotelu Prince de Ligne Michal Kasal (Pro Zdraví a Sport Teplice) rezignoval na funkci člena zastupitelstva města Teplice. Byl popřát svému...

Výběr článků

Načítám