Hlavní obsah

Hra o miliónové odškodné za pád na tvrzi Aichelburg pokračuje

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Hra o odškodné jeden milión korun obětem prolomeného můstku hrádku Aichelburg nad krkonošským Horním Maršovem pokračovala v úterý u Okresního soudu v Trutnově. Sumu požadují po viníkovi svatebčané zranění 8. srpna 2010 pádem do třímetrové skalní průrvy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Novomanželé Romana (uprostřed) a Petr Vyoralovi požadují spolu s ostatními svatebčany po viníkovi tragicky ukončené svatby miliónové odškodné.

Článek

Obžalobě z těžkého ublížení zdraví z nedbalosti se sazbou až dva roky natvrdo čelí Lenka Klimešová mající v lesní tvrzi vlastněné Správou Krkonošského národního parku (KRNAP) na starosti pomocné práce. Soudkyně Marcela Horváthová věc z důvodu dalších důkazů odložila.

„Soud dělá práci za policii a státní zastupitelství,“ zaznělo na soudní chodbě. Proces provází řada nesrovnalostí mezi majitelem turistům zpřístupněného objektu a občanským sdružením Hradní společnost Aichelburg zajišťující de-facto pouze servisní činnost. Policie a státní zástupkyně přesto vidí viníka v Klimešové reprezentující hradní společnost složenou z lidí, kteří koncem tisíciletí přispěli k obnově a turistickému využití donedávna zchátralé památky.

„Odpovědnost za technický stav objektu nese majitel. Doplácíme na snahu zpřístupnit památku turistům, za jejichž počínání neneseme odpovědnost,“ tvrdí Pavel Klimeš z hradní společnosti s odkazem na šest let neplatnou nájemní smlouvu se Správou KRNAP. Majitel hrádku ovšem svaluje vinu na nájemce.

„Připomíná to absurditu, kdy žena sušila kočku v mikrovlné troubě a posléze úspěšně žalovala výrobce, že instruktáž nevarovala před sušením zvířat,“ konstatoval člen hradní společnosti Jiří Ratajík. Příčinu pádu dřevěného můstku zatíženého v kritickém místě chumlem sedmnácti svatebčanů pózujícími fotografovi spatřují experti v tiché působnosti dřevokazné houby na vnitřek jednoho z nosných trámů. „Běžnou kontrolou to nešlo odhalit,“ tvrdí Klimeš.

Můstek nemohl jednorázovou zátěž účastníků obřadu pojatého novomanželi jako originální překvapení pro svatebčany vydržet. Nevěstu transportoval krátce po obřadu vrtulník do královéhradecké fakultní nemocnice a pětice svatebčanů utrpěla zranění od zlomenin po pohmožděniny.

Svatbu v hrádku na skalním ostrohu zorganizovala trutnovská agentura Klíč. Zástupkyně agentury si vyzvedla klíče v hradní společnosti, kterou neinformovala o připravované masovější akci. „Neměli jsme šanci to ovlivnit,“ podotkl Klimeš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám