Hlavní obsah

Pád svatebčanů z můstku hrádku Aichelburgu řeší soud

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Pád skupiny svatebčanů do hradního příkopu hrádku Aichelburg nad krkonošským Horním Maršovem začal v pondělí projednávat Okresní soud v Trutnově. Žalobě z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti se sazbou až dva roky čelí Lenka Klimešová, která má v obnovené lesní tvrzi na starosti pomocné práce.

Pád lávky u Aichelburgu řeší soudVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

"Hledal se viník, tak se našel. Požaduji úplné zproštění obžaloby, jelikož moje klientka neporušila žádnou právní normu," tvrdí advokát obžalované Jan Zuska.

"Prodávám tam lístky, půjčuji klíče a občas uklízím," upřesnila Klimešová.

Proces pokračuje v úterý výslechem dalších svědků. Policie uzavřela případ z 8. července 2010 rok po tragické události, kdy sedm účastníků svatby doplatilo na prolomený můstek nad tři metry hlubokou skalní průrvou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obžalovaná Lenka Klimešová s advokátem.

Od oltáře do nemocnice

Trám můstku narušený dřevokaznou houbou nevydržel tíhu asi 17 svatebčanů pózujících fotografovi. Nevěsta tehdy putovala od oltáře vrtulníkem do královéhradecké Fakultní nemocnice. Čtveřice svatebčanů skončila se zlomeninami a oděrkami v nemocnici v Trutnově.

Svatba uprostřed krkonošských lesů měla být překvapením i pro samotné účastníky. "Šlo o svatební překvapení. Spadlo to kousek přede mnou a trojicí mých dětí," vzpomíná sestra nevěsty.

Můstek podle svědků vypadal bezpečně. "Hrad byl pěkně opravený, udržovaný," vypověděl jeden z nich.

Turistům volně přístupný objekt na skalním ostrohu provozovatelé před začátkem každé sezóny kontrolují. "Běžnou kontrolou to nebylo možné odhalit," řekl manžel obžalované Pavel Klimeš z rodinné firmy Veselý Výlet a Hradní společnosti Aichelburg, jež památku patřící Správě Krkonošského národního parku provozuje.

Dřevěnou lávku nahradil kovový můstek

Svatbu prý bez předchozího oznámení provozovateli hrádku zorganizovala trutnovská agentura Klíč. "Několik svateb na hrádku už proběhlo. Vždy to však nahlásili dopředu a my jsme udělali vše potřebné," podotkl Klimeš.

Můstek postavený před desíti lety, přes který prošlo okolo dvaceti tisíc návštěvníků hrádku, nyní nahradila bezpečnější kovová konstrukce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám