Hlavní obsah

Housenky v datlích? Lze je tolerovat. Soud zrušil miliónovou pokutu pro Lidl

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Miliónovou pokutu, kterou loni uložili inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) obchodnímu řetězci Lidl za mrtvé housenky v prodávaných datlích, zrušil ve středu Krajský soud v Plzni. Podle rozsudku správní orgán dostatečně neobhájil svůj názor, že u datlí nelze tolerovat žádné cizorodé látky biologického původu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud přitom poukázal na normu Evropské hospodářské komise OSN, která určitou míru kontaminace cizorodými látkami v přírodních produktech připouští, a české ministerstvo zemědělství se na tyto předpisy odvolává v řadě případů.

„Nemůžeme si jen tak říci, že u nás budeme přísnější. Pokud ano, je zapotřebí to nějak zdůvodnit. Některé země si v návaznosti na zmiňovanou normu zavedly svá vlastní pravidla dovolené odchylky v jakosti, ale v České republice žádný takový předpis neexistuje,“ upozornil předseda senátu Petr Kuchynka.

Vše se točí kolem případu z roku 2013, kdy inspektoři našli v prodejně Lidl v Nýřanech mrtvé larvy běžného škůdce v pěti z 28 čtvrtkilových balení datlí. Firmu potrestali pokutou za to, že nabízela potravinu nevhodnou k lidské spotřebě.

Housenka, nebo chemie, co je horší?

Přitom mezinárodní norma z roku 2010 stanoví u přírodních produktů toleranci biologického znečištění od 3 do 10 procent.

Soud upozornil, že kontaminace datlí byla zjištěna až při otevření balíčku a rozříznutí plodu. „To znamená, že k ní došlo ještě někde na stromě. Po usušení pak larvy uhynuly a zůstaly uvnitř plodu. Čili nedošlo ke kontaminaci například při nevhodném skladování,“ vysvětlil Kuchynka.

Podle něj je třeba si uvědomit, že absolutního vymýcení škůdců by bylo možné dosáhnout jen za cenu intenzivního používání pesticidů. „Co je potom horší? Tolerovat občas nějakou housenku, nebo chemické znečištění?“ uzavřel předseda senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám