Hlavní obsah

Holčička strčila prst do odtoku vany a málem o něj přišla

Právo, Stáňa Seďová

Běžná koupel ve vaně 1,5 roku staré holčičky se v neděli večer proměnila v drama, které naštěstí skončilo jen drobným zraněním. Pořádně se u zásahu ale zapotili především hasiči, kteří třicet minut bojovali s odtokovým víčkem, které uvěznilo malinkatý prst dívenky.

Foto: HZS Praha/Jan Kostík

Hasiči odstranili z prstu holčičky odtokové nerezové víčko z vany mini bruskou.

Článek

„Při koupání strčilo dítě prst do odtokového kanálu, a když voda odtekla, zasekl se ve víčku a začal otékat. Duchapřítomný tatínek odmontoval odtokové víčko, takže když jsme do ulice V Kapslovně v Praze 3 ve tři čtvrtě na deset večer dorazili, maminka už měla holčičku na klíně,“ popsal úraz velitel směny hasičů Antonín Šustr.

I když hasičská jednotka ještě před výjezdem na místo nehody dostala upozornění, aby si s sebou vzala mini brusku, kterou hasiči používají na řezání titěrných věcí, když chtěla prstík dítěte osvobodit, objevil se další problém.

„Bohužel víčko nebylo plechové ale nerezové, tedy výrazně tvrdší, a více se při řezání zahřívalo. Kolegové si s tím nakonec poradili tak, že chladili prst vodou v umyvadle a mezi víčko a prst vložili plechový plíšek, aby kůži ochránili před popálením. I tak to celé trvalo zhruba půl hodiny,“ řekl Právu Šustr.

Pomáhal i dráček záchranář

I když maminka držela holčičku celou dobu v náručí, byla pochopitelně z celého zásahu vyděšená a hodně plakala. I na to pražští hasiči ovšem mysleli.

„Hned při prvním kontaktu jsme dívence dali dráčka záchranáře, což je taková hračka, kterou se snažíme odvést trochu dětskou pozornost od nepříjemných situací. To i v tuto chvíli částečně zabralo. Při samotném řezání si pak kolegové stoupli tak, aby dítě vůbec na řezání v blízkosti jeho prstu nevidělo,“ prozradil ohleduplnou metodu velitel nedělní směny.

Foto: HZS Praha/Jan Kostík

Hasiči odstranili z prstu holčičky odtokové nerezové víčko z vany mini bruskou.

Jakmile se podařilo prstík osvobodit, předali hasiči zraněnou do rukou zdravotníků.

„Záchranáři převezli holčičku s úrazem ruky do Thomayerovy nemocnice na dětskou chirurgii,“ doplnila mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová s tím, že ovšem nešlo o nijak vážný úraz. Dívenka tedy nebude mít žádné trvalé následky, ale prsty už zřejmě do odtoku vany nikdy nestrčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám