Hlavní obsah

Hokejista Čechmánek v byznysu nepodváděl, rozhodl podruhé soud

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Už podruhé se dočkal u soudu zprošťujícího rozsudku bývalý hokejový reprezentant Roman Čechmánek (48). Obžaloba jej vinila z podvodu se škodou přesahující patnáct milionů korun. Sám hokejový brankář vinu od začátku odmítal. Tvrdí, že nechtěl nikoho okrást. Krajský soud ve Zlíně jeho tvrzení v pondělí opět uvěřil.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Bývalý hokejový reprezentant Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.

Článek

Ke krajskému soudu se případ vrátil z Vrchního soudu v Olomouci kvůli doplnění dokazování.

Čechmánek se zadlužil při svém neúspěšném podnikání. Podle obžaloby v letech 2011 až 2014 uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Hrozilo mu až deset let vězení.

Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa ve Zlíně budoval v dotčených letech minipivovar a v Holešově přestavěl bytový dům. Koupil také bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné.

V pondělí u soudu mimo jiné vypovídal muž, jenž obžalovanému zaplatil ve splátkách asi tři miliony za byt, který měl v domě vzniknout. Později svou pohledávku za dva miliony korun prodal. „Věřím, že chtěl dům dokončit a jednal v dobré víře,“ řekl svědek.

Podle státního zástupce Petra Matouška obžalovaný Čechmánek i přes svou špatnou finanční situaci dále odebíral služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení. Ani podmínky těchto smluv nebyl schopen plnit. „Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že bych se chtěl obohatit. Nikdy jsem nejednal v podvodném úmyslu,“ tvrdí hokejista.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Čechmánek u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

Čechmánek uvedl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny své pohledávky dostali. „Můj majetek v době vyhlášení insolvence byl mnohonásobně vyšší než pohledávky a dluhy. Způsob vedení insolvence považuji za naprosto neprofesionální a tam vidím ten majetek, jak utíká mezi prsty a mizí někde pryč,“ řekl již dříve Čechmánek.

Peníze si půjčoval od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba sta milionů korun. Od roku 2013 je Čechmánek v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

„Romanovi jsem poskytl sedmimilionovou půjčku. Peníze se nevrátily. Věděl jsem, že podniká, má nějaké aktivity. Měl jsem přehled, co se děje. Měl spoustu rozjetých investic. Necítím se být jeho jednáním poškozený. Byli jsme kamarádi. Necítím se být podvedený. Nemyslím si, že by tam byl záměr. Dovedla ho k tomu situace,“ řekl již dříve u soudu hokejista Petr Čajánek.

Už loni v květnu krajský soud Čechmánka obžaloby nepravomocně zprostil, po odvolání státního zástupce vrchní soud jeho rozsudek zrušil a vrátil věc do Zlína k novému projednání. Podle právního názoru Vrchního soudu v Olomouci soud prvního stupně nekriticky převzal Čechmánkovu obhajobu, že jeho nemovitý majetek výrazně převyšoval závazky. Tuto skutečnost však podle ČTK vyvrátil vyhotovený znalecký posudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám