Hlavní obsah

Hodně nás to zasáhlo, vzpomínali jihlavští na brutálně zavražděnou Petru

Právo, ČTK, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Zhruba tisícovka lidí v pátek před třetí hodinou odpoledne přišla do centra Jihlavy na pietní akci za 15letou Petru, jejíž smrt v minulých dnech otřásla lidmi v celé republice. Organizátoři ustoupili od původně plánované tříhodinové akce s průvodem k místu činu. Vzpomínce se navzdory původním obavám podařilo vtisknout čistě pietní charakter.

Foto: Jana Pechová

Pietní setkání v centru Jihlavy bylo plné emocí

Článek

„Petru jsem osobně neznal, ale znal jsem jednoho z jejích vrahů. Pohybuji se ale v této společnosti a pomáhal jsem Petru hledat. Když se pak ukázalo, co se jí stalo a kdo je tím vinen, hodně mě to zasáhlo,“ svěřil se Právu s impulsem k uspořádání akce jeden z organizátorů, 26letý Tomáš Votava. Ten také ve své řeči ke shromážděným varoval před eskalací násilí vůči rodinám obviněných.

Setkání monitorovali kriminalisté v civilu i hlídky státní a městské policie, přítomen byl také tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. Ten včera potvrdil, že po ohlášení akce zástupci města svolali společnou schůzku s organizátory i oběma policiemi a svolavatele shromáždění upozornili na zodpovědnost, kterou nesou za případné excesy.

„Organizátoři to pochopili a byli vstřícní,“ pochválil průběh páteční piety ředitel městské policie Jan Frenc.

Průvod k místu činu, kde se původně měly zapalovat svíčky za Petru, byl nakonec odvolán a lidé měli možnost svíčku zapálit u fotografie dívky přímo na náměstí. Poklidná akce, provázená mohutným dojetím zejména v řadách mladých řečníků, byla ukončena zhruba po půl hodině. Ještě další desítky minut ale lidé v hloučcích diskutovali.

Brutální vražda

Vražda se stala v noci na 16. března, kdy Petra přišla z diskotéky do bytu svého známého v centru Jihlavy. Podle policie dvacetiletý muž po hádce dívku úmyslně vyhodil z okna.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skládka, kde našli tělo mrtvé dívky

Dívka pád z několikametrové výšky přežila. Mladík ji odnesl zpět do bytu a zavolal dva známé. Muži údajně dívku škrtili nejdřív rukama, poté i kabelem od počítače a šlapali jí na krk motorkářskou botou. Po trýznění trvajícím desítky minut ji usmrtili, mrtvou zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru.

Tělo pak skončilo na skládce, kde bylo po několika dnech nalezeno. Policie z vraždy obvinila dva mladíky z Jihlavy. Soud je již vzal do vazby, hrozí jim až 20 let vězení, nebo výjimečný trest. Třetí mladík je obviněn z neposkytnutí pomoci. Údajně druhým dvěma obviněným pomohl zahladit stopy, zabalit tělo do prostěradla a odnést do kontejneru. Je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám