Hlavní obsah

Hledač pokladů byl zastřelen, když našel kradené věci. Vrahovi hrozí i výjimečný trest

Praha

Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na 50letého muže, kterého viní z vraždy hledače pokladů v Klánovickém lese. Na dotaz Novinek to ve středu řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Hledač pokladů byl podle policie zavražděn a zapálen, protože našel skrýš nakradených cenností.

Pátrání po podezřelém z vraždy. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Obžaloba byla podána na konci prosince pro vraždu ve třetím odstavci, což znamená kvůli získání majetkového prospěchu, dále pro krádež, porušování domovní svobody a pokus o těžké ublížení na zdraví. Obžaloba za krádež byla podána kvůli několika vloupáním,“ uvedla Zenklová.

Podle ní o vině bude rozhodovat Městský soud v Praze, který zatím nenařídil žádné jednání. Pachateli hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Podezřelý muž čeká na verdikt soudu ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Šperky nalezené ve skrýši u podezřelého z vraždy

Ohořelé tělo hledače pokladů pocházejícího z Uzbekistánu našli lidé 14. června 2014 v lese, zavražděn byl asi o tři dny dříve, a to střelnou zbraní. Třiatřicetiletý muž byl v lese hledat staré kovové věci pomocí detektoru kovu.

Během vyšetřování policie několikrát požádala o pomoc veřejnost, zveřejnila nejen informace o oběti, ale třeba i vzhled detektoru, který měla u sebe.

Přišli na něj při krádežích

Podezřelý byl v prosinci 2015 zadržen kvůli několika vloupáním. Během několikaměsíčního vyšetřování vyšlo najevo, že střílel při vloupání v roce 2013 v Horních Počernicích stejnou zbraní, jíž měla být následně spáchána i vražda.

Pátrání podle policie komplikoval fakt, že v policejní databázi nebyly vzorky DNA zadrženého.

Foto: Policie ČR

Šperky nalezené ve skrýši u podezřelého z vraždy

Když kriminalisté muže konfrontovali s důkazy, doznal se nejen ke krádežím, ale i k vraždě v Klánovicích. Policistům podezřelý ukázal místo činu i místo, kde měl schované cennosti z krádeží.

„Poškozený se v těchto místech pohyboval a skrýš našel. Obviněný, který ho tam přistihl, měl strach, že to může odnést, proto ho usmrtil. Další den se tam vrátil s hořlavinou, aby tělo zapálil,“ uvedl loni vedoucí mordparty Josef Mareš.

Podle něj pachatel pak policistům ukázal i místo dalšího úkrytu v lesích na Berounsku. Kriminalisté mu napočítali nejméně 25 vloupání.

K pachateli samotnému policie uvedla, že byl již v roce 1989 odsouzen za pokus o vraždu. Po propuštění nastoupil na přelomu tisíciletí do vězení kvůli krádežím, propuštěn byl v roce 2006, ale dál pokračoval v kriminální dráze — začal se věnovat vykrádání rodinných domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muže zastřelili přímo v Klánovickém lese

Zavražděný muž, jehož ohořelé tělo našli v sobotu 14. června občané v pražských Klánovicích, byl zastřelen, a to přímo na místě nálezu. Příčinu smrti upřesnila...

Výběr článků

Načítám