Hlavní obsah

Hlava mi to nebere, říká trafikant z Bohumína. Doprodal HHC a objednává HHCP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepochopitelné, nelogické a populistické. Tak hodnotí provozovatel dvou bohumínských trafik zákaz obchodování s konopnými produkty s obsahem HHC, přičemž jiné i silnější alternativy se mohou prodávat i nadále.

HHC je zakázáno, teď se prodává HHCPVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

„Hlava mi to nebere,“ říká Tomáš Horák z Bohumína k zákazu, který začal platit ve středu.

Poslední produkty obsahující HHC stihl Horák prodat v minulých dnech, takže na rozdíl od řady jiných podnikatelů ho stát zákazem nijak nepoškodil. Ovšem nadále ve své prodejně nabízí podobné výrobky s obsahem HHCP, které zákazu nepodléhají.

„To je velmi podobná látka. Nabízíme ji ve formě květů a máme ještě objednány elektronické cigarety a cartridge,“ řekl. Účinek je podle něj velmi podobný užívání marihuany, tedy klasického konopí s obsahem THC. „Vypadá to stejně, voní to stejně a účinky jsou hodně podobné,“ řekl.

Foto: Aleš Honus

Podnikatel Tomáš Horák ve své trafice nabízí i výrobky s obsahem HHCP

Zmiňované produkty Horák prodává ve dvou trafikách v Bohumíně. Jde sice jen o velmi malý zlomek sortimentu jeho prodejen, ale zároveň z podnikatelského hlediska velmi zajímavý.

„Jsou u toho dobré marže. Za gram konopí je to 70 korun, což odpovídá marži za celý karton cigaret,“ říká s tím, že prodej konopných produktů mu svým způsobem nahrazuje výrazný odliv zákazníků do nedalekého Polska, kam je to z centra Bohumína slabých deset minut autem.

„Stačí přejet hranici a na jedné koupené krabičce cigaret ušetříte až padesát korun. Nedivím se, že lidé jezdí cigarety kupovat do Polska,“ dodal s tím, že pravidelný kuřák, který denně spotřebuje krabičku cigaret, tak ušetří až patnáct stovek za měsíc.

„Dětem to nepatří, na tom se shodneme“

Spektrum zákazníků, kteří výrobky na bázi konopí vyhledávají, je podle majitele bohumínských trafik velmi rozmanitý.

„Jsou to lidé od osmnácti asi do padesáti let. Senioři to nekupují, spíše jsou to mladí lidé nebo lidé středního věku. Každý zákazník je přitom jiný – někdo si oblíbí jeden výrobek, který kupuje pravidelně, jiný se zase snaží vyzkoušet úplně všechno, co se na trhu objeví,“ popisuje Horák.

Souhlasí s názorem některých odborníků, kteří poukazují na nesmyslnost zákazů podobných látek.

„Samozřejmě dětem tyhle věci do ruky určitě nepatří, na tom se shodneme úplně všichni. Je také jasné, že zákaz těchto látek jen může podpořit černý trh, navíc se zcela jistě objeví další látky, o kterých máme ještě méně informací. HHC už přece jen bylo nějakou dobu na trhu a bylo to ověřené, ale brzo se může objevit něco dalšího, na co se zákaz nevztahuje,“ dodal.

Vládní nařízení, které řadí HHC a další dvě psychoaktivní látky mezi zakázané návykové látky, vyšlo v úterý ve Sbírce zákonů. Od středy pak vstoupilo v platnost. K držení a prodeji látek se teď má nově přistupovat stejně jako ke konopí s obsahem THC.

Za držení méně než deseti gramů látky HHC, HHC-O nebo THCP hrozí lidem pokuta až 15 tisíc korun. Větší množství je považováno za trestný čin, za který hrozí až osm let vězení. Tuzemští obchodníci proto zpravidla výrobky stáhli z prodejen, případně z prodejních automatů, ovšem jiné produkty s pozměněným složením jsou stále v nabídce.

Desítky obchodů prodávají HHC i přes zákaz

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám