Hlavní obsah

Desítky obchodů prodávají HHC i přes zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část obchodů s cukrovinkami, květy nebo vaporizačními pery s obsahem konopné látky HHC nerespektuje zákaz prodeje. Upozornil na to ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Od středečního rána je držení i prodej kanabinoidů HHC, HHC-O nebo THCP nelegální. S kontrolami začali potravinoví inspektoři, policie a hygienici hned ráno.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahujícími nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024

Článek

„Podle mých informací se to děje v několika desítkách případů po celé republice,“ řekl Novinkám šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Policisté jsou podle něj instruováni, aby v případě HHC postupovali stejně jako u marihuany.

Na policii podle něj volají i běžní občané, kteří mají informace o porušování zákazu. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík redakci potvrdil, že ví zatím o jednom takovém případu. Mělo jít o večerku v Mladé Boleslavi, zjistila ČTK.

„Budeme se přidržovat definice, která je spojena s THC a konopím, tedy 10 gramů objemu té látky a jeden gram účinné látky,“ podotkl Frydrych. Držení HHC pro vlastní potřebu do tohoto množství bude podle něj řešeno jako přestupek, za který hrozí pokuta až 15 tisíc korun, a v případě většího množství jako trestný čin.

Zakázali jim prodávat HHC, teď bude chtít ostravská firma po státu desítky milionů za škodu

Domácí

Veškeré cukrovinky a další produkty s HHC, HHC-O a THCP zakázala vláda v polovině února. Opatření je účinné od této středy. Látky není možné beztrestně užívat, držet ani prodávat, podobně jako je to třeba u kokainu, který je na seznamu zakázaných návykových látek také.

Prodejci podle Frydrycha nemohou od policie čekat žádnou benevolenci. „Pokud se v roce 2023 v Česku prodalo sto tun těchto produktů a existují-li prodejci, kteří to navzdory zákazu budou dál prodávat, tak musejí počítat s tím, že jejich protiprávní jednání bude po zásluze honorováno,“ dodal Frydrych.

Do kontrol se pustili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a hygienických stanic. Pokud zjistí pochybení, přivolají policii, která zboží zabaví, zanalyzuje a poté za přísných podmínek zlikviduje.

„Máme nadstandardní personální nasazení na to, abychom v řádu dnů zkontrolovali převážnou většinu míst, kde dříve docházelo k uvádění potravin s HHC a THCP do oběhu,“ řekl Novinkám mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výsledky poté inspekce zveřejní, několik porušení již zjistila.

Ročně dělají 55 tisíc kontrol, v průměru to vychází na 150 za den včetně víkendů.

„Co? Nemáme“

Kontrolu z inspekce měla například pár minut po otevření prodejna CBD&Co v Hybešově ulici v Brně. Inspektorky se zajímaly nejen o nabídku prodejny s výlohou do ulice, ale i o její zázemí s malým skladem a ledničkou.

Zákaz dodržel také obchůdek Hempo Cannabis Shop Brno. „Zbylo nám z původního HHC jen něco málo. Toto zboží jsme samozřejmě stáhli z pultů. Lidé jej sice poptávají, ale nabízíme jim něco jiného. Nezbude jim nic jiného než to vyzkoušet,“ řekl prodavač, který si nepřál uvádět jméno.

„Předmětem kontrol budou mimo jiné kamenné prodejny potravin, automaty i internetový prodej. Jen v Brně se jedná o desítky kontrolovaných subjektů,“ řekl Novinkám a Právu za inspekci Kopřiva.

Sehnali jsme ale jako alternativu něco jiného. Máme to ve formě květů a cartridge
provozovatel prodejny v Olomouci

V centru Prahy jeden z obchodů, který vsadil na HHC, poutal ještě ve středu svým vývěsním štítem na prodej výrobků s touto látkou. S výjimkou prodavačky uvnitř nikdo nebyl, prázdné byly také regály. Na dotaz po HHC se nejprve ozvalo překvapivé „Co?“ a pak konstantní ujištění „Nemáme“.

Připraveni byli na zákaz i v olomouckých prodejnách, kde už nabízejí jiné typy kanabinoidů, které zatím nejsou zakázané. „Ti, co nesledují média, se pořád ptají, jestli něco nemáme. Pravidelní zákaznici však vědí, že HHC jsme z nabídky vyřadili. Informovali jsme je o tom. Proto chtějí vědět, jaké máme alternativy,“ řekl Novinkám a Právu provozovatel prodejny HHC & CBD Dealer shop Viktor Beneš.

Zákaz dalších 11 látek?

Podobné je to i v jiné olomoucké prodejně CHILL CBD. „Bonbony s HHC jsme přestali prodávat už před měsícem a nic dalšího v tomto duchu nemáme. Sehnali jsme ale jako alternativu něco jiného. Máme to ve formě květů a cartridge,“ řekl Novinkám a Právu provozovatel Daniel Král.

Pokud budou prodejci prodávat jiné syntetické kanabiody podobné HHC, ale s jiným chemickým složením, počítá šéf protidrogové centrály Frydrych s tím, že navrhnou vládě, aby je ihned zařadila na seznam zakázaných látek.

„Už před 14 dny jsme předložili ministerstvu zdravotnictví návrh na zařazení dalších 11 analogických látek, u kterých spolehlivě víme, že se nachází v produktech typu cukrovinky a jsou dostupné v USA a ve Švýcarsku, odkud se k nám nejvíce tyto látky dováží,“ dodal Frydrych.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob redakci potvrdil, že je resort připraven zařadit na seznam zakázaných látek další konopné látky. Některé e-shopy je už začaly hojně nabízet, ačkoliv podle adiktologů neexistují studie o tom, jaký účinek látky mají a v jaké dávce jsou pro člověka bezpečné.

„Spalovna to přijala jako nebezpečný odpad.“ Prodejci HHC likvidují zásoby, vymáhání škody je nejisté

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám