Hlavní obsah

Hasiči žádají letadla a vrtulníky ze zahraničí. Doma přitom jeden stojí v hangáru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Hasiči žádají v boji s požárem v Českém Švýcarsku o letecké posily ze zahraničí, přitom nevyužili všechny možnosti, které se jim nabízejí doma v České republice. V Hradci Králové je připraven pomoci s hašením vrtulník firmy DSA, ale povolání do akce z vedení hasičského sboru nedostal. Přitom na místě zasahuje vrtulník z Ostravy, který pojme do bambi vaku jen polovinu množství vody, co by zvládl vrtulník hradecký.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Helikoptéry v Bad Schandau hasí požáry v Českém Švýcarsku z německé stranyVideo: Reuters

 
Článek

Podle náměstka hasičů pro integrovaný záchranný systém Petra Ošlejška nelze do oblasti poslat více strojů, protože to nedovoluje kapacita letového provozu. Naproti tomu jeho nadřízený, velitel hasičů Vladimír Vlček v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že potřebuje další vzdušné prostředky.

„Samozřejmě, my potřebujeme další vzdušné prostředky na hašení, ať už pomocí letadel, nebo vrtulníků, abychom byli schopni do toho nepřístupného terénu realizovat shozy vody. Na místě jsou dva vrtulníky policie, dva vrtulníky armády a jeden privátní. A pak zde máme dvě menší letadla,“ řekl na Radiožurnálu ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Co se týká privátního stroje, jde podle mluvčího HZS Moravskoslezského kraje Jakuba Kozáka o vrtulník, jenž využívají hasiči v kraji od soukromé firmy Heli4you z Ostravy, se kterou má uzavřenou smlouvu HZS Moravskoslezského kraje a v dubnu s ním hasiči trénovali hašení pomocí bambi vaku. Jde však o menší stroj než hradecký, může tak nést jen bambi vak o 400 litrech.

Firma DSA z Hradce Králové může však nabídnout stroj, který pojme bambi vak o objemu až 800 litrů. Tedy dvojnásobek. Proč hasiči zvolili stroj s menší kapacitou, nevysvětlili.

Třetí den boje s pekelnými plameny: Stovky hasičů, desítky evakuovaných. Konec v nedohlednu

Krimi

Jsou připraveni vzlétnout

Dan Tuček z firmy DSA Novinkám sdělil, že s nimi již hasiči mluvili a ptali se, zda je možné jejich vrtulník využít. „Řekli jsme jim, že náš stroj i s posádkou je připraven a může okamžitě startovat, pokyn jsme zatím ale nedostali,“ konstatoval Tuček.

Podle něj má jejich vrtulník s bambi vakem kapacitu asi 800 litrů, stejně jako policejní vrtulníky, a je vybaven třemi bambi vaky, které lze střídavě plnit. Na start je připraven čtyřčlenný tým, který může do Českého Švýcarska vyrazit z Hradce Králové. Po vydání pokynu jsou tam schopni být během tří hodin. Také podle něj není možné do oblasti poslat mnoho leteckých prostředků, protože je není možné na tak malém prostoru zkoordinovat.

„Armáda poskytla na hašení požáru nejprve jeden a poté i druhý vrtulník, které za neděli a pondělí shodily 40 tisíc litrů vody. Jejich bambi vak má kapacitu asi 1000 litrů,“ řekla Novinkám mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková. Potvrdila také, že jeden z bambi vaků měl technickou závadu, kterou se podařilo opravit.

Mluvčí hasičů Tomáš Pořízek uvedl, že hasiči se snaží sehnat techniku, která pojme více vody než stroje, které teď v oblasti hasí. Na žádost o pomoc již reagovaly Slovensko, Polsko a Itálie. Sousední státy pošlou vrtulníky, jež pojmou až 3000 litrů. Itálie tři letadla o objemu 6000 litrů každé. Vrtulníky, které momentálně požár hasí, mají bambi vaky o objemu až 1000 litrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám