Hlavní obsah

Třetí den boje s pekelnými plameny: Stovky hasičů, desítky evakuovaných. Konec v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřensko

Už čtyři stovky hasičů bojují s plameny, které v neděli zasáhly Národní park České Švýcarsko. Na místo se sjíždějí jednotky s technikou z celé republiky, pomoc nabídly už i okolní státy. Hoří na přibližně 30 hektarech lesa. Hasiči momentálně nedokážou říci, zda se plameny stále šíří, či nikoliv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v Českém Švýcarsku se stále nedaří dostat pod kontroluVideo: SDH Rumburk, Radek Lekner via Storyful, Mahu Ess via Storyful, Vaclav Sojka via Storyful, Reuters/AP

 
Článek

S požárem nyní bojuje na čtyři sta hasičů, zasahuje 83 jednotek požární ochrany. Na místě také pomáhají 4 vrtulníky a 2 letadla.

Zásah komplikuje těžko přístupný terén, vítr, vysoké teploty i všudypřítomný kouř, jemuž jsou hasiči vystaveni.

Česko požádalo o stroje k hašení, pomoc přiletí z Polska, Slovenska a Itálie

Domácí

Do Hřenska se sjíždějí hasiči z celé republiky. Na místě již pomáhají jednotky z nejbližších krajů, tedy z Plzeňského, Pardubického, Středočeského nebo Královéhradeckého.

Dramatické záběry hasičů, kteří neúspěšně bojovali s plameny v obci Mezná.Video: Hasiči Varnsdorf

Přímo v Hřensku ochlazují hasiči skály za hotely, v nichž už nikdo není, pomocí výškové techniky. Turisté i obyvatelé museli opustit v noci na úterý všechny objekty po pravém břehu řeky Kamenice, která se vlévá do Labe.

„Evakuovali jsme 80 lidí, náhradní ubytování dostali v Děčíně,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Z nedaleké obce Mezná evakuovali hasiči čtyři lidi. V Mezné je zasaženo zhruba šest budov. „Hasiči to tam mají pod kontrolou, provádějí dohašování,“ řekl mluvčí.

Plameny v Českém Švýcarsku.Video: Aktu.cz

„Není možné přesně říci, jestli se požár nešíří, protože terén je tak složitý a těch ohnisek je tolik, že my se do některých míst nedostaneme, protože je to tam nebezpečné,“ uvedl. Některá místa jsou už vyhořelá.

„Na některých místech se daří požár dostat pod kontrolu. Bohužel v Hřensku situaci komplikuje vítr. Na základě informací z terénu uzavíráme tyto turistické cesty: zelenou mezi Hájenkami a Mezním můstkem, žlutou mezi Hájenkami a Janovskou rozhlednou, červenou mezi Mezní Loukou a Šaunštejnem a zelenou mezi Mezní Loukou a Hlubokým dolem,“ uvedla správa národního parku.

Hasiči v Hřensku.Video: Hasičský záchranný sbor České republiky

Požár se z Českého Švýcarska dostal také za hranice. Ani v Saském Švýcarsku není pod kontrolou. Poplach byl spuštěn ve městě Bad Schandau, uvedl v úterý ráno mluvčí okresního úřadu Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Helikoptéry v Bad Schandau hasí požáry v Českém Švýcarsku z německé strany.Video: Reuters

Na německé straně se hasiči z důvodu bezpečnosti stáhli. Opětovné hašení začalo znovu v šest hodin ráno. V současné době je ve službě 250 hasičů a federální i státní policie. S ohněm bojují také dvě děla o objemu 10 tisíc litrů a dva vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám