Hlavní obsah

Hasiči v troskách mrtvé nenašli

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Hasičští specialisté na vyhledávání osob v troskách budov po ničivém tornádu na Moravě žádné osoby nenašli a nepředpokládá se, že by mohli někoho živého nebo mrtvého objevit. Přesto budou v sutinách pátrat dál minimálně do pátečního večera.

Zkáza v Moravské Nové VsiVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na místě by měli zůstat i poté, co pátrací akce definitivně skončí. Soustředit se budou na likvidační práce, mezi které patří třeba odstraňování popadaných stromů nebo sloupů elektrického napětí.

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

Domácí

Do míst zasažených tornádem vyrazily ještě v noci na pátek dva speciální tzv. USAR týmy, jejichž členové mají bohaté zkušenosti s hledáním lidí ve zřícených budovách. Pravidelně pomáhají třeba při katastrofách v zahraničí. Například loni prohledávali trosky v libanonském Bejrútu, kde nastal v přístavu mohutný výbuch, jež srovnal část města se zemí.

Na jižní Moravě jsou desítky mobilních vysílačů bez proudu

Mobil

Týmy se skládají z pražských a moravskoslezských hasičů a libereckých hasičských kynologů. Ti prošli speciálním výcvikem na podobné akce. „Jsou to týmy, které jsou nezávislé na okolí a nepotřebují žádnou zvláštní pozornost ze strany místních. Jsou zcela soběstační a dokážou si zajistit vlastní provoz, aniž by k tomu cokoliv potřebovali,“ řekl Právu mluvčí hasičského záchranného sboru Rudolf Kramář.

Další posily

Hasičští pátrači dorazili na místo jen několik hodin po katastrofě a procházeli trosky budov celou noc na pátek. „Začalo se u nejhorších míst, a když byla prohlédnutá a zkontrolovaná, tak pokračovali do míst, kde byla pravděpodobnost nalezení někoho menší. Na místě budou, dokud to bude potřeba,“ dodal Kramář. Nepředpokládá, že by byl v troskách ještě někdo nalezen.

Zničené domy v Lužicích na HodonínskuVideo: Vladimír Klepáč, Právo

Hasiči v pátek rozhodli, že do postižených oblastí vyrazí posily z jedenácti krajů. Dohromady to bude více než 300 hasičů, kteří budou pomáhat likvidovat škody. „V těchto jednotkách budou třeba psychologové nebo hasiči, kteří umějí pracovat s motorovými pilami nebo jezdit s bagry a podobně,“ doplnil Kramář.

Organizátor sbírkyČíslo účtuVariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám