Hlavní obsah

Hasiči mají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou

Aktualizováno

Po týdnu se podařilo hasičům dostat požár v Českém Švýcarsku pod kontrolu. Oznámil to velitel hasičů Vladimír Vlček. Zásah v Českém Švýcarsku by tak mohl skončit v řádu dnů. Oheň zasáhl plochu 1060 hektarů.

Živě: Hasičské práce v Českém ŠvýcarskuVideo: HZS ČR

 
Článek

„Od 20:00 máme požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou,“ oznámil Vlček.

Podle jeho slov se oheň nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů. Zásah u rozsáhlého požáru by podle Vlčka mohl skončit likvidačními pracemi v řádu dnů.

Plamenné hoření, jaké bylo vidět v prvních dnech požáru, se už neobjevuje. Na místě zasahuje 1028 hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu.

Nebe nad Českým Švýcarskem je plné vrtulníků a letadel. Před týdnem to nešlo

Krimi

Hasiči mají k dispozici 341 kusů techniky, například dvě stovky cisteren a sto kusů další techniky, jako jsou čerpadla nebo čtyřkolky.

Nataženo je 78 kilometrů hadic pro dálkovou dopravu vody i na dohašování. Po celý den pomáhalo zvládnout požár 18 vrtulníků a pět letadel.

Šéf polských hasičů Andrzej Bartkowiak na Twitteru uvedl, že posádka strávila ve vzduchu 39 hodin a provedla 489 shozů. Na požár tak polský vrtulník shodil přes 1,46 milionu litrů vody.

Při zásahu se v pondělí zranili čtyři hasiči, všichni byli ošetřeni přímo na místě, dva z nich museli být převezeni do nemocnice. Zranění už utrpělo dohromady 56 hasičů.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Pravčická brána po požáru v národním parku České Švýcarsko

Reklama

Výběr článků

Načítám