Hlavní obsah

Hasiči se při požáru na Hodonínsku brodili žíravinou. Tři dny po požáru přibylo zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ždánice

Zraněných hasičů po zásahu u pátečního požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku přibylo, někteří mají zdravotní komplikace v podobě kožních problémů. Zraněných hasiči aktuálně evidují 14, počet se ale zřejmě ještě zvýší. Při zásahu unikly nebezpečné chemické látky.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár haly ve Ždánicích.

Článek

Hasiči u požáru haly zasahovali z pátku na sobotu, na místě jich bylo kolem 150, vyhlášen byl zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Při zásahu se lehce zranilo devět hasičů, část z nich ošetřila záchranná služba.

„Poté se ale začali hlásit další, u kterých se po zásahu objevily zdravotní komplikace. Jde o kožní problémy. Někteří říkají, že to není akutní na to, aby vyhledali lékařskou pomoc. My nabízíme preventivní lékařské vyšetření pro všechny, kteří tam zasahovali,“ informoval v pondělí mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Doplnil, že by mohlo jít o stovku hasičů, kteří se přímo podíleli na hasebních pracích.

Požár haly na Hodonínsku: Propadly se stropy, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu

Krimi

Hasiči kvůli uniklým chemickým látkám na místě zřídili dekontaminační stanoviště, kterým pak museli projít, protože se v místě požáru brodili vodou, do které unikla kyselina a louh.

Chemikálie se dostaly i do potoka, na místě proto byli i pracovníci České inspekce životního prostředí. Vodu v potoce monitorovala chemická laboratoř.

Požár měli hasiči nahlášený v pátek před 19:00, zasahovali u něj bezmála 18 hodin. Zásah jim komplikovaly propadlé stropy haly, museli použít výškovou techniku.

Poté byli na místě vyšetřovatelé. Zatím stále není známa příčina požáru ani výše škody, jak ale dříve uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák, nebude malá.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Dým z požáru haly v obci Ždánice na Hodonínsku.

Hasiči také preventivně upozorňovali obyvatele, aby zbytečně nevětrali. Web obce upozorňoval na požár v areálu CVP Galvanika. Firma CVP Galvanika se podle svého webu zabývá protikorozní povrchovou úpravou kovových výrobků.

Má čtyři provozy, z toho dva ve Ždánicích. Jeden z těchto provozů je zcela nový, jeho stavba byla zahájena v roce 2020 a zkušební provoz se rozjel na konci roku 2022.

Hašení nebezpečného odpadu na Přerovsku zabralo 20 hodin. Hasiči ukázali video z náročného zásahu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám