Hlavní obsah

Hacker z Brna žil na úkor zahraničních bank

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Až do vazební věznice v Brně - Bohunicích přivedl zájem o počítače 29letého muže z Brna, který se jako hacker dokázal od května 2002 do října 2003 nabourat do systémů bank v zahraničí. Z jejich majetku platil za zboží či služby, které si na internetu objednal.

Foto: Aleš Plevka

Josef Fousek, básník, písničkář, bavič.

Článek

Muž je v invalidním důchodu a mimo obvinění pro podvod za 1,5 miliónů korun ho kriminalisté stíhají i pro nedovolené ozbrojování a padělání dokladů.

"Mladý muž neměl v oblasti počítačů vzdělání, ale výpočetní technika byla jeho koníčkem. Při zadržení jsme u něj udělali domovní prohlídku a našli jsme pistoli s náboji, na kterou neměl povolení a také falešný občanský průkaz, který používal. Nyní je ve vazbě a jeho techniku zkoumají znalci," uvedla Jana Šípková z brněnského policejního ředitelství.

I znalci žasli

Podle policistů byl hacker velmi zdatný a žádné zboží pro něj nebylo problémem sehnat, protože se dokázal nabourat do finančních systémů peněžních ústavů a užívat si za peníze bank. Dokázal se dostat do systémů bank z Evropy, USA a Tchaj-wanu.

Přestože bral jen invalidní důchod mohl si v roce 2003 dovolit několik nákladných cest na Island, který měl rád. Jeho počítač byl tak vybavený, že nad ním žasli i znalci. Před soud by se mohl dostat už letos v květnu a pokud mu soudci vinu prokáží, mohou ho poslat do věznice až na 8 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám