Hlavní obsah

GIBS: Zásah u Národního muzea byl v pořádku, policie řeší křivé obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který podal trestní oznámení na policisty i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli zásahu u Národního muzea během březnové protivládní demonstrace, neuspěl. Zásah byl podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v pořádku, uvedla znovu a podnět takzvaně uložila.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Těžkooděnci u Národního muzea

Článek

Pražská policie nyní řeší možné „křivé obvinění“, řekl serveru iROZHLAS.cz advokát muže, kterého se zásah týkal. Podle advokáta příslušníci policejních složek použili proti jeho klientovi bezdůvodně násilí. Podle dřívějšího vyjádření náměstka policejního prezidia Tomáše Lercha ale muž zasahující policisty napadal.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Policejním orgánem GIBS nebylo zjištěno jednání mající znaky trestného činu, tedy nebyly zjištěny důvody pro zahájení úkonů trestního řízení ze strany GIBS,“ sdělila serveru mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Právník Zdeněk Kašpárek, který muže, jenž podal trestní oznámení, zastupuje, se závěrem nesouhlasí a zvažuje další kroky. „Asi podáme občansko-právní žalobu, ale musím se o tom nejdříve poradit s klientem,“ uvedl.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Pražští policisté nyní podle mluvčího Jana Daňka řeší možné protiprávní jednání jednoho z aktérů, který se na incidentu podílel. „Nejedná se o policistu,“ podotkl s tím, že nyní budou informaci vyhodnocovat. Podrobnosti, o jaké protiprávní jednání a o kterého aktéra se jedná, ale serveru nesdělil.

Generální inspekce bezpečnostní sborů incidenty, ke kterým došlo před Národním muzeem v březnu, na základě několika podání přezkoumala už dříve. Neměla ale podezření, že by se policisté dopustili protiprávního jednání. Podání tak jenom předala pražskému policejnímu ředitelství, aby vyhodnotilo, zda se nejednalo o kázeňské provinění. Podle Daňka bylo vše v souladu se zákonem.

Několik stovek účastníků protivládní demonstrace z 11. března se pokusilo vniknout do budovy Národního muzea a strhnout z ní ukrajinskou vlajku, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. Výzvy policie k rozchodu protestující neakceptovali, policisté zajistili 20 lidí. Policie se zabývala 16 podněty ohledně zásahu.

Další demonstrant nesmí do Prahy. Soud potrestal muže, který poškodil vůz s ukrajinskou SPZ

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám