Hlavní obsah

Gang zásoboval německé narkomany pervitinem

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českoněmecký gang pašeráků pervitinu se podařilo koncem dubna zlikvidovat českým kriminalistům. Při akci spolupracovali s německými kolegy. Šéfy skupiny byli sedmatřicetiletý Čech a pětadvacetiletý Němec. Deset kilogramů drogy přitom dostali do Bavorska vcelku kuriózním způsobem.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Počet ženských finalistek se oproti předchozím ročníkům výrazně zvýšil a je nejvyšší v desetileté historii soutěže.

Článek

Sedmadvacetiletá manželka Čecha převážela drogu do Německa vlakem na svém nejintimnějším místě. Během dvou let propašovala deset kilogramů pervitinu ve vagíně.

"Skupina prodala v Německu nejméně 9 670 gramů drogy v ceně 580 200 eur, to znamená asi sedmnáct miliónů korun. Představuje to téměř dvě stě tisíc dávek. Gram pervitinu prodávali obchodníci za sto dvacet eur, zatímco v Čechách stojí asi tisíc korun. Zisk je tedy skutečně vysoký, " řekl šéf národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Kromě Čecha a jeho manželky policie zadržela i šestnáct Němců, kteří drogy distribuovali v Norimberku a jeho okolí. Český pašerák navíc donutil jednoho z Němců s namířenou zbraní, aby mu napsal plnou moc na jeho vůz BMW. Za obchod z drogami hrozí obviněným až patnáct let vězení.

Pervitin se v Německu rozmáhá

"Pervitin je fenoménem, který se u nás objevil v posledních letech," uvedl komisař Gerhard Roider z bavorského policejního ředitelství. "Problém této drogy máme nejvíce ve spolkových zemích, které hraničí s Českou republikou. Spolupráce s českou policií je však na opravdu vysoké úrovni," prohlásil Roider.

Pervitin patří mezi nejoblíbenější tvrdé drogy a dokáže stimulovat lidský výkon přinejlepším stejně jako kokain. Za druhé světové války si pervitin často aplikovali bitevní piloti.

V České republice je tato droga velice oblíbená a vyrábí se i pro zahraničí. "V Německu získal pervitin obrovskou popularitu. Je totiž účinnější než kokain a jeho cena není rozhodně vyšší. Navíd speed jako syntetickou drogu s pevným složením nemohou překupníci nijak naředit, jako třeba práškový heroin nebo kokain," sdělil Roider.

Podle odborníků je pervitin jednou z nejnebezpečnějších drog a návyk na něj vzniká už po několika aplikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám