Hlavní obsah

Gang okrádal návštěvníky festivalů. Zloději vlezli do stanů, chatek i obytných vozů

Hradec Králové

Po dva roky kradla skupina šesti cizinců v kempech po celé České republice. Vykrádali stany, chatky i obytné vozy. Tři muže policisté zadrželi již dříve, další trojici ve věku 34 až 39 let vypátrali nyní. Ukázalo se, že zloději mají na svědomí 104 skutků, při nichž téměř 130 poškozeným způsobili škodu za 1,5 milionu korun.

Foto: Policie ČR

Policisté podezřelým zajistili také několik aut

Článek

Skupina byla organizovaná. Kromě jednoho žili všichni členové ve stejné obci. Doma si nejprve celou akci promysleli a pak plán zrealizovali.

„V domluvený den vyrazili z bydliště a ubytovali se vždy ve stejném ubytovacím zařízení v Čechách, odkud v podvečerních hodinách vyjížděli na smluvená místa. Aby ztížili identifikaci a odhalení, různě měnili taktiku, vozidla i oblečení. Měli přesně naplánované, kdo s kým pojede, kdo bude krást a kdo hlídat a varovat druhé před hrozícím odhalením. V brzkých ranních hodinách se s lupem vraceli do místa ubytování, kde se o zisk podělili,“ uvedla královéhradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Zloděj si z domu na Vyškovsku odnesl čtyři miliony, policie hledá svědka

Krimi

„Jedna z poškozených se stala jejich obětí dvakrát. S obytným vozem navštívila v loňském roce festival, kde jí pachatelé z auta, kde spala, odcizili 10 tisíc korun. O rok později na tom samém festivalu opět v nočních hodinách zloděje načapala v kabině auta. Po krátké potyčce muž, aniž by něco stihl odcizit, z auta utekl,“ upozornila na jeden z případů Iva Kormošová.

Nebylo to však pouze v tomto případě, kdy zlodějům vůbec nevadilo, že v místech, kam vnikli, někdo spí.

Opilý majitel restaurace vyděsil trojici zlodějů

Koktejl

„Několika osobám odcizili peněženky či mobily přímo z kapes věcí, které měly ve spánku na sobě. Kdo měl zamčeno, nebo jinak zabezpečený vchod, tomu se vyhnuli. Nejvyšší škodu téměř 150 tisíc korun způsobili jednomu muži, kterému z neuzamčeného obytného vozu, kde v tu chvíli spal, odcizili fotoaparát s příslušenstvím a hotovost,“ pokračovala mluvčí Kormošová s tím, že polehčující okolností pro pachatele by mohla být snad jedině skutečnost, že zbytečně nic neničili.

Odcizené peněženky odlehčené od hotovosti odhazovali převážně poblíž místa krádeže a když se jim do rukou dostaly klíče od aut, nechali je po použití a vykradení na kapotě nebo střeše těchto aut.

První tři podezřelé policie dopadla letos v srpnu. Původně je vinila z 25 skutků se škodou asi 600 tisíc korun. Nyní už šestici mužů hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let. Tři zůstávají ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám