Hlavní obsah

Firma Sousedské služby hrozí svým klientům exekucí. Ti o tom ani nevědí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanské sdružení Společná obrana, které se zabývá pomocí lidem poškozeným jednáním různých podvodných firem, varuje před firmou Sousedské služby. Ta totiž v minulých dnech podala k Okresnímu soudu v Bruntále přes 800 platebních rozkazů na své bývalé klienty z celé republiky.

Foto: Právo

Článek

„Tito lidé jsou nyní bezprostředně ohroženi exekucí a my nemáme naprosto žádnou možnost získat na ně kontakty. Věc je velmi vážná. Když totiž tito lidé nebudou včas, do 15 dnů, a správně na žaloby reagovat, mohou přijít o vše. Naše občanské sdružení Společná obrana jim přitom může účinně pomoci,“ říká místopředsedkyně sdružení Světlana Glaserová.

Všem lidem, kteří kdykoli v minulosti podepsali se Sousedskými službami smlouvu, doporučuje, aby se obrátili na soud v Bruntálu a dotázali se, zda náhodou nejsou mezi žalovanými, případně aby kontaktovali přímo sdružení Společná obrana.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prý seženou práci

Firma Sousedské služby nabízí na internetu lidem, že jim zprostředkuje práci v jejich sousedství – například domácí úklid, vyvenčení psa či hlídání dětí.

„Lidem nabídnou, že jim zprostředkují zaměstnání, ale nakonec udělají jen to, že zveřejní na svých stránkách jejich inzerát. Nevíme o tom, že by někdo prostřednictvím stránek opravdu sehnal práci, zato víme o desítkách, možná až stovkách lidí, kteří se po podepsání smlouvy s touto firmou dostali do problémů,“ říká Glaserová.

Za rok asi 4000 korun

Problém je podle ní v tom, že pokud lidé včas nevypovědí smlouvu, dojde k jejímu automatickému prodloužení, což je ve smlouvě podle Glaserové uvedeno drobným písmem. „Za rok jde asi o čtyři tisíce korun, což se pak může zvýšit i o náklady na advokáta a na exekuci. Evidujeme případy, kdy lidé takto přišli o desítky tisíc korun,“ řekla Glaserová.

Špatné zkušenosti potvrzují i klienti, jejichž služby firma inzeruje. „Už jsou to asi čtyři roky, kdy jsem si u nich dala inzerát,“ řekla podnikatelka, která nabízí prostřednictvím webu Sousedské služby kadeřnické služby.

„Bylo mi to úplně na nic, žádnou práci mi nezprostředkovali, jen po mně pořád chtěli peníze a vyhrožovali exekucí. Nic jsem jim nezaplatila a hodila jsem to do koše,“ dodala podnikatelka.

Místopředsedkyně Okresního soudu v Bruntále Monika Kotrlová potvrdila Právu, že soud v minulých dnech skutečně obdržel asi 800 návrhů na vydání platebního rozkazu. Rozhodovat se začne v následujících dnech.

„Budeme mimo jiné vyhodnocovat místní příslušnost zdejšího soudu. Shledá-li soud, že není ve věci místně příslušný, lze předpokládat vydání rozhodnutí o vyslovení místní nepříslušnosti a postoupení věci místě příslušnému soudu. Jak bude v jednotlivých případech rozhodnuto, je věcí rozhodovací činnosti vyššího soudního úředníka či soudce. V tomto stadiu řízení nelze odpovědět, za jak dlouho bude o návrzích na vydání platebního rozkazu rozhodnuto,“ uvedla Kotrlová.

Firma obvinění odmítá

Firma Sousedské služby, zastupovaná Miloslavem Krátkým, se sídlem v Praze nemá na svých stránkách uvedený žádný telefonický kontakt a v pondělí nereagovala ani na zaslaný e-mail. Na uvedené adrese sídlí 88 firem, ve vrátnici domu v ulici Těšnov nemohli společnost najít v seznamu zdejších firem, a nebyli jsme prý první, kdo se na ni ptal.

Právu se s jednatelem společnosti Miloslavem Krátkým podařilo zkontaktovat až v úterý. Důrazně odmítl označování za podvodnou firmu.

„Nikoho jsme nepodvedli, ti lidé dobře věděli, co podepisují. V žádném případě jsme nikomu z nich neslibovali práci, nejsme zprostředkovatelská agentura,“ řekl Právu Miloslav Krátký.

Dále se o celé věci odmítl bavit s tím, že jeho právník nyní připravuje oficiální vyjádření pro tisk. Odmítl komentovat i to, že firma nemá na svých stránkách žádný telefon a adresa je pouze fiktivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám