Hlavní obsah

Fingovali bouračky s předem poškozenými auty, obviněno je osm lidí

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysočina

Policejní šťárou na Jihlavsku a Plzeňsku vyvrcholil ve středu rozsáhlý případ pojistných podvodů. Během ní bylo zadrženo a po výslechu v Jihlavě pak obviněno osm osob. Vyšetřování dále probíhá. Informovala o tom policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na počátku stála nesrovnalost při podezřelé dopravní nehodě. Její objasňování přivedlo policisty na stopu rozsáhlého případu se zapojením značného množství pachatelů.

Ti to zprvu zkusili přes fingované krádeže vozidel. Pojistné smlouvy uzavřené na vozidla Audi a Škoda Octavia měly přinést první „malou domů“ poprvé za vůz ukradený v Pelhřimově a po druhé v Havlíčkově Brodě.

Pojistné plnění se však neuskutečnilo, neboť pachatelé neuvedli do smluv podstatné informace o vozidlech, a podvodné vylákání více než půl miliónu korun jim tehdy nevyšlo.

Krádeže neprošly, jistily to fingované havárie

Zkusili to tedy přes fingování dopravních nehod nebo havárii s vozy převážně značky Škoda Octavia v Jihlavě a na Jihlavsku, a tady už byli mnohem úspěšnější.

„Dopravní nehodu si dopředu připravili tak, že na nepoškozené vozidlo namontovali poškozené autodíly, které si předem opatřili. Stejné poškozené díly používali při fingovaných nehodách opakovaně.

Odjeli připraveným vozidlem na vytipované místo a v minimální rychlosti zrealizovali střet s druhým automobilem nebo náraz do stromu,“ popsal vedoucí jihlavské hospodářské kriminálky Miloš Dáňa.

Poté pachatelé většinou přivolali policii, aby zvýšili svoji důvěryhodnost při žádostech o pojistné plnění. Následně jim od pojišťovny byly vypláceny desetitisícové částky.

Další podezřelé krádeže a nehody se prošetřují

K páchání trestné činnosti docházelo již v době od poloviny roku 2011 a posledního pojistného podvodu, ze kterého jsou pachatelé obviněni, se dopustili v druhé polovině roku 2012. Celková škoda přesáhla částku 1 300 000 korun.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání sedmi mužů ve věku mezi čtyřiadvaceti a jednapadesáti lety a pětadvacetileté ženy. Až na jednoho muže z Plzeňska šlo o obyvatele Jihlavska. Úterní zatýkání a domovní prohlídky tak proběhly v těchto regionech.

Všichni zadržení byli po výslechu a sdělení obvinění propuštěni a jsou trestně stíháni na svobodě. Za pojistné podvody mohou dostat až pětiletý trest odnětí svobody.

„Případ kriminalisté i nadále vyšetřují, prověřují přibližně desítku dalších podezřelých dopravních nehod a také podezřelé krádeže vozidel,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám