Hlavní obsah

Finanční správa odhalila rekordní podvod s DPH za 4,5 miliardy

– Praha • Aktualizováno

Dosud největší případ krácení DPH odhalila finanční správa. Kontrolami dvou firem zjistila podvod při obchodech s drahými kovy ve výši 4,5 miliardy korun. V úterý o tom informovala mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Finanční správa zajistila u firem asi 160 miliónů korun.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Firmy při obchodech s drahými kovy nezaplatily DPH za 4,5 miliardy

Článek

„Výší doměřené daně se jedná o dosud největší rozkrytý a došetřený případ,” uvedla Petlachová. Ke krácení daně podle ní docházelo v souvislosti s řetězovými obchody s drahými kovy, jako je zlato, stříbro a platina. Ty se uskutečňovaly zejména v České republice, v Německu, Saúdské Arábii, Turecku a na Slovensku.

„Podvod byl vytvořen sofistikovaným způsobem – daňové subjekty zneužily ustanovení zákona o DPH a počínaly si tak, aby jejich činnost nevzbudila pochybnosti správce daně a mohly dlouhodobě čerpat nadměrné odpočty,” přiblížila Petlachová. Kontrolované společnosti podle ní měly velmi omezené vlastní finanční zdroje, prostředky na jejich provoz tvořily především nadměrné odpočty DPH.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebylo to vůbec jednoduché. Firmy si mezi sebou vytvořily velmi propracovaný a hlavně proměnlivý podvodný obchodní řetězec. Bylo nutné prošetřit téměř 120 článků tohoto řetězce, což se správci daně podařilo za necelý rok prováděných složitých řízení“, řekl Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

Karuselový podvod s DPH

Karuselový nebo kolotočový obchod je druh podvodu s daní z přidané hodnoty. Zboží se transportuje přes hranice členských států EU, protože vyvážené zboží je osvobozeno od DPH. DPH má zaplatit dovozce a může si tuto DPH odečíst. Firma ale DPH nezaplatí, nebo zboží při dalším prodeji fakturuje i s DPH. V prvním případě jde o tzv. ztraceného obchodníka, který ve skutečnosti neexistuje nebo jde o bílého koně. V druhém jde o jiný typ daňového podvodu, kdy dovozce daň vyfakturuje, ale neodvede.

Podobné případy finanční správa podle zákona oznamuje policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám