Hlavní obsah

Fiktivní pan Novák připravil důvěřivého muže z Karvinska o půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komu není rady, tomu není pomoci. Toto přísloví se vybavuje stále častěji kriminalistům při vyšetřování finančních podvodů s kryptoměnou. Podobně tomu je i v nejnovějším případu, kterým se zabývá policie v Českém Těšíně. Podvedený muž přišel téměř o půl milionu korun, peníze skončily u podvodníka, který se mu představil jako pan Novák.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin

Článek

Oběť se na policii obrátila před několika dny, vše ale začalo už loni v prosinci, kdy muž reagoval na nabídku zhodnocení peněz formou nákupu kryptoměny.

„Poté, co na uvedený účet poslal prvotní investici v řádu pár tisíc korun, ho telefonicky oslovil muž, který se představil jako Novák. Poškozeného přiměl k nainstalování různých aplikací a vytvoření účtu u kryptosměnárny,“ sdělila mluvčí policie Daniela Vlčková.

V těchto úkonech mu prý podvodník dokonce pomáhal díky poskytnutým přihlašovacím údajům.

Muž naletěl podvodníkům s kryptoměnou a přišel o 200 tisíc

Krimi

Jen o pár dnů později „investor“ zjistil mnohonásobné zhodnocení svého původního vkladu, a to v kryptoměně.

„Dle sdělení pana Nováka se mělo jednat o úspěšný výsledek obchodu s penězi. Ovšem pro výběr financí po poškozeném požadoval uhrazení poplatků, nejprve přes 80 tisíc korun a následně o dalších více než 90 tisíc korun,“ uvedla Vlčková.

„K této transakci muž opět poskytl neznámému pachateli přístupová hesla a ten peníze převedl na neznámý zahraniční účet,“ dodala mluvčí.

Poškozený byl dále telefonicky informován o zrušení kryptoměnového účtu a převedení všech financí na jeho bankovní účet. S touto legendou byl požádán o autorizaci několika transakcí, což učinil.

Okradl seniory a utekl do Británie, tam v podvodech pokračoval. Nyní ho chytila česká policie

Krimi

„Vzápětí ovšem zjistil, že mu byly neoprávněně převedeny peníze na neznámý účet,“ doplnila mluvčí. Celková škoda činí půl milionu.

„Další částku v obdobné výši si neznámý připravil, ale z účtu poškozeného již nestihl odčerpat, jelikož muž si účet zablokoval,“ doplnila Vlčková.

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí.

„Nevěřte lákavým nabídkám na zhodnocení vašich financí. Před samotnou investicí si zjistěte a ověřte co nejvíce informací o tom, jak takový nákup a prodej kryptoměny funguje,“ připomněla policejní mluvčí.

„Také si ověřujte věrohodnost společnosti a finančních poradců. Může se jednat o promyšlený podvod s cílem získat pomocí nainstalovaného programu dálkový přístup do vašeho počítače,“ doplnila.

Těšil se na dvoumiliardové dědictví po strýčkovi z ciziny, přišel o tři sta tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám