Hlavní obsah

Bankéřka obírala spořitelnu, přišla si na miliony

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výnosný soukromý byznys si ke své profesi bankéřky České spořitelny zařídila Zuzana Tlčiková. Bez vědomí svých klientů totiž uzavřela více než tucet smluv o úvěrech za téměř sedm milionů korun. Část úvěrů postupně splácela, i tak se nakonec škoda vyšplhala na 3,5 milionu korun. Okresní soud ve Vyškově ženu potrestal podmínkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tlčiková zneužívala údaje klientů a bez jejich vědomí a souhlasu uzavírala úvěrové smlouvy od poloviny roku 2013 až do konce roku 2017. Podle verdiktu senátu vyškovského soudu v čele se Zdeňkou Kalovou nejméně patnáctkrát čerpala peníze od České spořitelny nebo Stavební spořitelny České spořitelny.

Nejdřív splácela

Ženě se nejprve dařilo úvěry splácet, ovšem s přibývajícím časem se zrychlovala frekvence nových úvěrů a zvyšoval se počet nesplacených. Žena proto zkusila novou taktiku.

„Jako osobní bankéřka bez vědomí a souhlasu klienta vytvořila pokyny k prodeji jeho cenných papírů, případně z jeho účtu nebo za pomoci platební karty, kterou si nechala vydat bez jeho souhlasu, vybrala či převedla 1,1 milionu korun. Peníze použila k vlastnímu prospěchu, zejména však na umoření výše popsaných pohledávek,“ napsala soudkyně Kalová do rozsudku, který má Právo k dispozici.

Tlčiková si nakonec vyslechla trest tří let podmíněně odložených na zkušební dobu pěti let, k tomu má spořitelně zaplatit 3,5 milionu korun. Trest je pravomocný, žena i státní zástupce se vzdali práva odvolání. Podle mluvčího Finanční skupiny České spořitelny Filipa Hrubého šlo o výjimečný případ.

Policisté na Moravě zablokovali na 200 podvodných domén

Bezpečnost

„Můžeme ho charakterizovat jako selhání lidského faktoru, které mělo jednoznačný charakter kriminálního jednání. Šlo o ojedinělý případ podvodného chování, kde primárním cílem pachatelky byly finanční prostředky v držení banky, ne v držení našich klientů,“ konstatoval Hrubý.

„Přijali jsme řadu opatření, jejichž efektivitu částečně potvrzuje i fakt, že od odhalení této pachatelky k podobnému případu nedošlo, jakkoli finální efektivitu těchto opatření budeme schopni vyhodnotit až v dlouhodobějším horizontu právě z důvodu ojedinělosti srovnatelných událostí,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám