Hlavní obsah

Farář na Břeclavsku rozkopal dětem dýně. Kvůli satanismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před necelým měsícem radnice v Kurdějově na Břeclavsku zvala rodiče a děti na Dýňování, nikdo netušil, jak akce minulou neděli skončí. Tradiční dýně jim někdo rozšlapal. Ne jednou, ale i další den vytvořené náhradní dýně. Čin je dílem místního faráře.

Foto: Facebook Obce Kurdějov

Zničené dýně

Článek

Na informaci jako první upozornil Břeclavský deník.

Obraz zkázy, který obec zveřejnila na facebookovém profilu, nezůstal bez odezvy. Dýňové strašáky vytvořili v neděli rodiče s dětmi a umístili je v parčíku nedaleko kurdějovského kostela. V pondělí našli na místě rozkopané zbytky dýní.

Děti, které se chystaly vyměnit před dalším večerem svíčku, už ji neměly kam dát. Některé to obrečely. Marek Kortiš se nechtěl dívat na dětský smutek a koupil dalších dvacet dýní. Strašáci se tak mohli vrátit znovu na místo. Ale ne nadlouho, další den byly zase zničené.

Nakonec se ukázalo, že vandalství bylo dílem místního faráře Jaromíra Smejkala. Ten se k dílu přihlásil, a když viděl, jakou vlnu nevole jeho skutek vyvolal, poslal obci vysvětlující dopis.

Nejtěžší dýně na světě váží 1247 kilogramů a jmenuje se Michael Jordan

Koktejl

„Při vyjití z fary v neděli večer jsem uviděl před naším posvátným územím umístěné četné symboly satanistického svátku ‚Halowin‘,“ napsal ve svém listu farář.

„Svátek se zrodil ve zpohanštělém současném světě jako protiváha našich blížících se svátků Všech svatých a Dušiček. Jednal jsem podle své víry a povinnosti být otcem a ochráncem svěřených dětí a symboly odstranil,“ dodal.

Vysvětloval, že reagoval okamžitě, aniž znal důvod, proč se tam dýně objevily a kdo je jejich tvůrcem.

„Až druhý den jsem se dozvěděl, že šlo o obecní akci a výtvory dětí. Kdybych to věděl, navzdory mé povinnosti jednat proti zlu rozhodně a radikálně bych zvážil okolnost, že se také dotýkám citů bližních, zvláště dětí. A tomu bych přizpůsobil vnější projev svého činu,“ uvedl v dopisu.

Postup faráře odsoudila většina lidí z obce a pochopení nedošel ani u církevních nadřízených. Vedení obce a všem obyvatelům se omluvila i brněnská diecéze.

Foto: Facebook Obce Kurdějov

Dýně před zničením

„Vedení se s tímto chováním neztotožňuje a bude vzniklou záležitost řešit,“ uvedl v omluvě generální vikář Pavel Kafka.

I další představitelé církve nemají pro medvědí službu církvi a víře pochopení. „Je mi to moc líto vůči všem. Dětem, obci, společnosti,“ komentoval případ mikulovský probošt Pavel Pacner.

Případ vzbudil nemalý rozruch. Své si schytal nejen farář, ale i Marek Psota, který se jej na sociálních sítích zastal. Dýňobraní označil za pohanský svátek.

„Zdejší občané na samý závěr této akce dali vyřezané dýně se svíčkami do parku před kostel, i když pan farář všechny velmi žádal, aby tak nečinili,“ napsal.

„Tato jasně cílená provokace občanů i samotného starosty pak měla za důsledek, že otec Jaromír tyto dýně zničil. Věřte, že otce Jaromíra známe již šestnáct let a mnohokrát nám byl již jako exorcista, tak jako skvělý člověk vícekrát nápomocen,“ dodal.

Většina lidí ale jeho názor nesdílí a pro čin kněze nemá pochopení.

Události si všimla i britská zpravodajská stanice BBC na svém webu. Článek uvedla titulkem „Czech village priest sorry for smashing pumpkins“ se slovní hříčkou odkazující ke slavné americké rockové skupině Smashing Pumpkins.

Milovnice hororů si zařídila domov podle svého gusta

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám