Hlavní obsah

Falešný bankéř opět v akci. Žena zachraňovala účet s pěti tisíci, bude splácet přes čtvrt milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Obalamutit čtyřiadvacetiletou ženu z Olomoucka se podařilo podvodníkovi, který se vydával za pracovníka České národní banky. Žena si ve snaze zachránit svůj údajně ohrožený účet, na kterém měla pět tisíc korun, sjednala úvěr na 270 tisíc, jež pak poslala na účty podvodníka. Žena teď bude muset úvěr splácet.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie (ilustrační snímek)

Článek

Žena policistům uvedla, že ji v úterý 16. ledna odpoledne kontaktoval neznámý muž, který se představil jako pracovník České národní banky. Volal, aby ji upozornil, že má v ohrožení bankovní účet.

„Mluvil tak přesvědčivě a znale, že ženu nakonec obalamutil a ta se řídila jeho pokyny. Přes internetové bankovnictví si sjednala v bance úvěr na 270 tisíc korun a ten i se zůstatkem na svém účtu odeslala v několika platbách na tři účty do jiné banky,“ popsal v pátek Novinkám policejní mluvčí Libor Hejtman.

Po převodu peněz falešný bankéř ženě zavolal, že ji v nejbližších dnech bude kontaktovat banka, ale to se nestalo. „Večer se ženě celá věc rozležela v hlavě a zavolala do své banky. Tam se dozvěděla, že se stala obětí podvodu, a doporučili jí účet zablokovat a celou věc oznámit na policii,“ konstatoval Hejtman.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Podvedená přišla na služebnu ve čtvrtek. Kriminalisté po pachateli pátrají. Pokud se jim ho podaří dopadnout, hrozí mu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

I podvedení musí splácet. I s úroky

Hejtman v této souvislosti Novinky upozornil na to, že mnozí podvedení, kteří si sjednali u banky úvěr a peníze následně poslali podvodníkům, se mylně domnívají, že když podvod oznámí na policii, nebudou jej muset splácet.

„Myslí si, že donesou od nás do banky potvrzení a tím to pro ně skončí. Není tomu tak. Je třeba, aby si uvědomili, že si úvěr sami sjednali a banka ho po nich bude chtít splatit, a to i s úroky,“ doplnil policejní mluvčí.

Na radu podvodníka nastrkal muž z Olomoucka do bitcoinmatu statisíce korun. Přišel o ně

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám