Hlavní obsah

Sušická nemocnice se nachytala na podvodný e-mail, přišla o půl milionu

Právo, pab
Sušice

O více než půl milionu korun přišla nemocnice v Sušici kvůli chybě své účetní, která se nechala nachytat na podvodný e-mail. Účetní reagovala na výzvu svého „nadřízeného“ k proplacení nákupu investic zaslanou z e-mailové adresy a peníze poslala na bankovní účet, který byl součástí zprávy. Případem se už zabývá policie.

Foto: Mapy.cz

Sušická nemocnice

Článek

„Že udělala chybu, si uvědomila až poté, co jí přišel další podobný e-mail. Okamžitě jsme kontaktovali policii a podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Nyní čekáme na výsledek vyšetřování,“ řekl Právu ředitel nemocnice Václav Rada.

Podvodník fingoval byznys z Tchaj-wanu, česká firma poslala půl milionu

Krimi

Podle něj byl e-mail z adresy info@quickreply.org napsaný v češtině. „Na první pohled ale nebylo úplně jasné, že jde o podvod, na druhé straně se to ale dalo odhalit. Z mého pohledu jde o selhání dotyčné pracovnice, která sice měla oprávnění tak vysokou částku proplatit, ale učinila to bez jakéhokoli přiloženého dokladu, jako je třeba faktura nebo objednávka,“ dodal Rada.

Klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová potvrdila, že se kriminalisté případem zabývají. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu. V případě odhalení hrozí pachateli až osm let vězení,“ řekla dále Ladmanová.

Podle ní se podvodník v e-mailové komunikaci s dotyčnou pracovnicí vydával za jejího nadřízeného. „Nejprve se dotazoval, jakou finanční hotovost mají k dispozici, a pak pod určitou záminkou dojednal s účetní zaslání peněz,“ dodala Ladmanová. Upozornila dále na to, že na Klatovsku se jedná už o několikátý podobný případ.

Americký voják slíbil z Afriky svatbu, seniorka z Moravy mu poslala čtvrt milionu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám