Hlavní obsah

Falešní vymahači škod okradli ženu, která byla už předtím podvedena. Přišla o více než milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Další úroveň internetových švindlů, při kterých důvěřivci přicházejí o milionové částky, předvedli podvodníci v případu ženy z Chomutovska. Poté, co ji neznámí lidé přes telefon okradli o peníze zásluhou domnělé investice do akcií, uvěřila nabídce falešných vymahačů škod vzniklých při těchto podvodech. Celkem se jednalo o více než 1,3 milionu korun.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí policie Miroslava Glogovská. Scénář odpovídal postupům při podvodech, které jsou v posledních letech na vzestupu.

Ženu středního věku z Chomutovska na sociální síti zaujala reklama na investici do akcií společnosti ČEZ, kde byla fotka prezidenta Petra Pavla.

Kliknutím se dostala na web tvářící se jako stránky zmíněné firmy, a protože se všechno jevilo věrohodně, vyplnila své kontaktní údaje.

Mladá žena naletěla fotce známého českého politika, který jí sliboval bohatství. Přišla o 116 tisíc

Krimi

„Ihned poté jí telefonoval muž s cizím přízvukem, který se představil jako její manažer s tím, že ji provede obchodováním. Od té doby žena plnila pokyny z jeho opakujících se telefonátů z různých telefonních čísel,“ popsala mluvčí.

Po vstupní investici 500 korun dostala za úkol nainstalovat si do telefonu aplikaci pro vzdálený přístup a účty na investice. Pak ji manažer přiměl ke sjednání několika půjček v bance, protože neměla dost peněz na investování.

Dohromady 725 tisíc pak rozeslala na zmíněná konta, odkud ale peníze zmizely.

Falešní novináři opět v akci. Takhle důvěřivce oškubou

Bezpečnost

Manažer se nerozpakoval žádat o další finance, což už ale žena odmítla, načež přestal komunikovat.

„Když ho chtěla kontaktovat, zjistila, že výpisy hovorů má smazané, k čemuž dotyčný zřejmě použil vzdálený přístup do jejího mobilu,“ zmínila Glogovská.

Další podvod na sebe nenechal dlouho čekat. Žena krátce poté znovu na sociální síti našla inzerát, tentokrát odkazující na vymáhání škod způsobených různými falešnými manažery a bankéři na internetu.

Následoval postup jako přes kopírák podobný předchozímu - žena klikla na odkaz, web se jí jevil důvěryhodně, takže na něm vyplnila své údaje a pak se jí ozval údajný právník s cizím přízvukem.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

„Zaslal jí na e-mail smlouvu o právních službách se společností sídlící v Polsku. Pak ženu instruoval, že pokud chce odcizené peníze získat zpět, musí poslat určitou částku na různé účty, což žena učinila,“ sdělila mluvčí s tím, že dohromady šlo o 620 tisíc korun.

„Jelikož však již žádné peníze neměla, tak si další statisíce půjčila, a poté, když to stále nestačilo, tak na jeho radu prodala své vozidlo,“ dodala.

Ani v samém závěru se scénář neodchýlil od již známého, kdy pachatel chtěl další peníze, které ale žena nebyla schopná sehnat, načež veškerá komunikace s podvodníkem z mobilu zmizela. Pak se podvedená obrátila na policii.

Jak se nenechat okrást internetovými podvodníky

Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.

Pachatelé vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.

Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví. Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.

Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.

Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.

Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

(zdroj: Policie ČR)

Žena si zkontrolovala, že jí o napadeném účtu skutečně volá číslo z banky. Podvodník byl důsledný

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám